Quantcast

ČT začala natáčet detektivní minisérii Případ pro exorcistu

| redakce | tisk

Tento týden padla první klapka k novému televiznímu projektu Případ pro exorcistu. Třídílná detektivní minisérie v režii Jana Hřebejka přivede na obrazovku dvojici vyšetřovatelů, a to majorku Výrovou v podání Kláry Melíškové a inspektora Mráze, kterého ztvární Stanislav Majer. Autorem námětu je podle vlastní stejnojmenné knihy Michal Sýkora.

Případ pro exorcistu vypráví příběh o knězi Karasovi (Jan Budař), který se zamiluje do mladé učitelky Veroniky (Táňa Hlostová). Jeho životní plány a touhu opustit kněžský stav a oženit se však ukončí vražda jeho milované. Veroniku najdou uškrcenou přímo na oltáři v kostele. Vrah, nebo vrazi, ji mučili, znásilnili a na její tělo vypálili satanské znamení,“ přibližuje premisu projektu kreativní producent České televize Jan Štern. Vraždu začne vyšetřovat olomoucká kriminálka pod vedením komisařky Marie Výrové (Klára Melíšková) a jejího kolegy Pavla Mráze (Stanislav Majer). Oba se během vyšetřování budou muset potýkat s nevhodnými zásahy ze strany svého nadřízeného vrchního komisaře Vitouše (Miroslav Krobot), který je vůči církvi a církevním dogmatům silně předpojatý. Prosazuje, že vrahem Veroniky je sám kněz Karas, protože na ní praktikoval exorcismus a pokoušel se z ní vymítat ďábla.

ČT začala natáčet detektivní minisérii Případ pro exorcistu
▲ ČT začala natáčet detektivní minisérii Případ pro exorcistu

Foto: Případ pro exorcistu, autor: Pavla Černá

Naším cílem je na základě kvalitních a žánrově propracovaných literárních předloh kriminálních románů Michala Sýkory vytvořit kriminální ságu s výraznými a diferencovanými postavami vyšetřovatelů. Východiskem nám byly jeho krimi romány Případ pro exorcistu a Modré stíny, včetně dalšího rozpracovaného pokračování,“ doplňuje Jan Štern.

V tvůrčím týmu se sehrané duo Jan Hřebejk a Petr Jarchovský sešlo přímo s autorem předlohy Michalem Sýkorou. Pro něj je kniha Případ pro exorcistu jeho detektivní prvotinou, která se setkala s velkým čtenářským ohlasem.

Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli,“ říká režisér Jan Hřebejk.

Během natáčení, které začalo tento týden v Praze, tvůrci zavítají mimo jiné do pražské Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, do starých kasáren a na patologii v pražském Karlíně nebo do obce Tursko.

Případ pro Exorcistu / režie: Jan Hřebejk / scénář: Michal Sýkora, Petr Jarchovský / kamera: Martin Žiaran / kostýmy: Katarina Bieliková / architekt: Milan Býček / střih: Vladimír Barák / hudba: Aleš Březina.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články