Quantcast

Televize mají obavy z možného konce terestrické TV

| redakce | tisk

Z možného konce pozemního televizního vysílání mají obavu zástupci tuzemských stanic. Případné odebrání kmitočtů ve prospěch broadbandového přenosu totiž může ohrozit další rozvoj digitálního zemského vysílání.

"Máme obavy z řízeného útlumu bezplatného digitálního vysílání," uvedl na čtvrtečním semináři na půdě Poslanecké sněmovny Petr Dvořák, generální ředitel České televize. Píše o tom Mediaguru.cz.

Petra Smolíková z Ministerstva kultury uvedla, že je ministerstvo připraveno pracovat na změně mediálních zákonů. Musí mu ale předcházet politické rozhodnutí na úrovni vlády ČR, jakým způsobem bude využito kmitočtů pro terestrické vysílání. Materiálem se bude vláda zabývat do června 2015.

Podle zástupců televizních stanic je nutné připravit migraci z DVB-T na DVB-T2. "Přechod na DVB-T2 je politickým rozhodnutím nejen na národní úrovni, ale na úrovni celé Evropské unie," upozornil Dvořák. Podle něj v případě nečinnosti státu dojde k zániku bezplatného vysílání, které může být nahrazeno placenými službami. To může nahrávat komerčním subjektům.

"Současná terestrická platforma nemá šanci za deset let obstát, potřebujeme rychlé rozhodnutí," uvedl generální ředitel TV Prima Marek Singer.

Příjem televizních programů přes pozemní anténu je nejrozšířenějším způsobem příjmu TV programů v Česku. Využívá jej 56% diváků jako hlavní zdroj příjmu TV stanic.





Reklama




Vybrané články