Quantcast

Český rozhlas oslaví Světový den rádia speciálním vysíláním

| redakce | tisk

Světový den rádia, který vyhlásilo UNESCO, oslaví Český rozhlas speciálním vysíláním. V pondělí 13. února se budou moci posluchači dozvědět, jak vypadá vývoj rozhlasového dokumentu, a nahlédnou pod pokličku vzniku nové rozhlasové inscenace Tango. Seznámí se také s tím, jak vnímají rádio a audio mladí posluchači a jak se mění konzumace rozhlasového obsahu.

Český rozhlas patří v Evropě k mediálním domům s nejdelší historií a tradicí - v příštím roce oslavíme již 95 let existence našeho vysílání. I z toho důvodu považujeme za důležité, abychom veřejnosti speciálním vysíláním připomněli, jak důležitou roli rozhlas v mediálním světě hraje a jak bohatá a atraktivní dokáže být jeho programová nabídka,“ uvedl generální ředitel René Zavoral.

Dvojka připomene den rádia v Dobrém ránu s Dvojkou, odpoledni, ale především v Kalendáriu a v Kolotoči. V sobotu 11. února přiblíží Peter Leonard Braun, německý rozhlasový dokumentarista, který po druhé světové válce utvářel dějiny tohoto žánru v Evropě, jak natáčel své proslulé opusy o hyenách nebo zvonech a jak přemýšlí o rozhlase. V neděli 12. 2. se bude Dvojka věnovat Radio Days v pořadu 3x 60, a to v pohodě.

Stanice Vltava nabídne u příležitosti Světového dne rádia speciální hudební dramaturgii v ranní Mozaice. V centru pozornosti budou nahrávky Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Rozhlasový Big band Gustava Broma a další soubory, spojené s Českým rozhlasem.

Reportážně nahlédneme také do činoherních rozhlasových studií, kde právě vzniká inscenace hry Tango. Autorem je švédský spisovatel, výtvarník a překladatel Dmitri Plax.

13. února také odstartuje kampaň pro posluchače Radia Wave a mladé publikum, která se bude věnovat tomu, jak mladí posluchači vnímají rádio a audio, jak se mění způsoby konzumace rozhlasového obsahu, jaké platformy a zařízení k tomu používají.

Rádio Junior připomene Světový den rádia společně s 25. výročím spuštění internetu v Československu. Tématu se budou věnovat také běžné rubriky - ankety, Zapiš si to za uši a Zprávičky. Hostem týdne bude Michal Ježek z Archivu Českého rozhlasu, který přiblíží počátky rozhlasu.

Také každá jazyková sekce Rádia Praha nabídne příspěvek o minulosti i současnosti rádia a věnovat se bude také podcastům.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články