Quantcast

Koncesionářské poplatky ve Švýcarsku zůstanou

| redakce | tisk

Švýcarský veřejnoprávní televizní a rozhlasový vysílatel SRG SSR bude nadále financován prostřednictvím koncesionářských poplatků. Rozhodli o tom Švýcaři v nedělním referendu. Jasná většina (71,6%) odmítla zrušení koncesionářských poplatků. Stejně rozhodli voliči ve všech jazykových oblastech Švýcarska.

Koncesionářské poplatky sice ve Švýcarsku zůstanou ale sníží se. SRG SSR bude proto muset provést nezbytné reformy - dosáhnout úspor a zefektivnit infrastrukturu, administraci, technologie, nemovitosti, výrobní procesy a distribuční sítě.

SRG SSR se snížením nákladů bude mít tři priority - poskytovat vyvážené a nezávislé zpravodajství ve čtyřech jazykových regionech Švýcarska. 50 procent poplatků bude vynaloženo na zpravodajské pořady. Dále se bude SRG SSR ještě více angažovat v produkcích a ukazovat všechny aspekty švýcarské kultury - zejména filmy a televizní seriály. Třetím bodem budou práce na zlepšení digitálních služeb - vytvoření multijazyčné platformy, která umožní přístup k produkci SRG SSR.

Druhou oblastí reformy je odlišení veřejnoprávního vysílatele od soukromých mediálních společností. SRG SSR přestane v budoucnu přerušovat své večerní filmy reklamou, na on-line nebude vydávat žádné texty, které nesouvisí s vysílání programů SRF, RTS a RSI. Prakticky tak přestane konkurovat privátním online médiím.

SRG SSR rovněž přijde o možnost umisťovat reklamu na své internetové stránky.

zdroj: SRG SSR, broadbandtvnews





Reklama




Vybrané články