Quantcast

Ariane 5 vynesla další 4 satelity Galileo

| redakce | tisk

Nosná raketa Ariane 5 dopravila do vesmíru další čtyři satelity pro evropský navigační systém Galileo. V současné době je na orbitu 26 satelitů Galileo, které byly postupně vyneseny od roku 2011.

Ariane 5 odstartovala se satelity Galileo v 8:25 hodin místního času z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany. Do vesmíru dopravila čtyři satelity Galileo s hmotností kolem 716 kg.

VA244 byl v pořadí třetím letem Ariane 5 ES se satelity Galileo po startech v letech 2016 a 2017. Dalších 14 satelitů Galileo bylo v letech 2011 až 2016 vyneseno za pomocí ruských raket Sojuz.

Šlo o poslední start rakety Ariane 5 se satelity Galileo. Pro příští lety bude využívána raketa Ariane 6, která bude sloužit pro evropské a světové zákazníky od roku 2020. Další dva starty Galilea jsou již naplánovány s raketou Ariane 6.

Evropský globální navigační satelitní systém Galileo nabízí vysoce přesné informace o poloze. Program Galileo je financován a vlastněn Evropskou unií. Satelity Galileo jsou vyrobeny společností OHB System v Brémách (Německo) a navigační část společností Airbus vlastněná Surrey Satellite Technology (Velká Británie).

Let VA244 byl v pořadí 99. start Ariane 5. Příští jubilejní 100. start je naplánován na září a vynese satelity pro operátory Intelsat, SKY Perfect JSAT Corporation a Azercosmos.





Reklama




Vybrané články