Quantcast

Nová řada Bedekru na ČT odhalí tajemství slunné Itálie

| redakce | tisk

Martin Písařík a Michaela Maurerová se vydávají na další putování s cestovatelským magazínem Bedekr. Tentokrát představí Itálii nejen jako zemi s neopakovatelnou gastronomií, ale také jako místo s nesmírně bohatou kulturní historií, ze které Evropa dodnes těží.

První díl - Letní Řím - uvede ČT2 ve čtvrtek 27. září ve 21.00 hodin.

Na první dobrou musím říct, že mě Itálie okouzlila gastronomií, temperamentem a srdečností lidí,“ odpovídá Michaela Maurerová na otázku, čím jí učarovala destinace páté řady oblíbeného cestovatelského magazínu, a Martin Písařík ji doplňuje: „Itálie mě prostě dostala! Káva na stojáka, lehké víno, život v ulicích. Všechna města jsou si něčím podobná, a přesto je každé jiné, osobité, nezaměnitelné. Ať Florencie, která je jak z obrázku, tak Janov se svým přístavním duchem. Užil jsem si každý kout, který jsem díky Bedekru navštívil.“

Martin Písařík a Michaela Maurerová (foto: ČT)
▲ Martin Písařík a Michaela Maurerová (foto: ČT)

Moderátoři se tentokrát vydají po stopách rodáka z Florencie, básníka Danteho, nabídnou pohled na slavnou sochu Michelangelova Davida bez davů turistů, vymyslí také nová přízviska „věčně žíznivé“ metropoli, které věnují hned dva díly. Ten úvodní ukáže letní Řím a další Řím v období adventu. Chybět nebudou ani tajné uličky Benátek, vinohrady v Toskánsku nebo centrum zimních sportů - Dolomity. Navštíví také muzeum Kryštofa Kolumba v Janově a zapátrají po původu bazalkového těsta.

S pomocí lokálního kuchaře divákům vysvětlí, že slavná boloňská omáčka nepochází z Bologně, a že by se rozhodně neměla podávat se špagetami. „To, co my máme jako mleté maso s rajčatovou omáčkou, je něco, co se připravuje několik hodin a skýtá to v sobě mnohem více ingrediencí, než jsou ty dvě jmenované. Abych to doma dobře připravila, tak na to abych si vzala dovolenou,“ říká Michaela Maurerová.

Nejlépe jsem se cítil v Neapoli. To město je naprosto jedinečné a každému bych jeho návštěvu doporučil. Nemusíte se bát - s kriminalitou to tam není až tak horké, jak si mnozí představují. Bologna byla prodchnuta veselým studentským duchem a Janov mě zase překvapil svým ?rozkročením? od historických památek po moderní atrakce,“ říká režisér Vít Karas. „Bedekr se od ostatních cestopisů liší především tím, že skrze dvojici sympatických průvodců zve cestovatele do zajímavých destinací. V necelé půl hodině pro diváky vtipně a odlehčeně odhalí většinu místních známých i méně známých památek,“ uzavírá producent Vítězslav Jandák.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články