Quantcast

RTVS chystá obnovení Trojky, mohla by vysílat v prvním multiplexu

| redakce | tisk

Slovenský veřejnoprávní vysílatel RTVS chce mít opět tři televizní programové služby. V současné době pracuje na obnovení třetího programu Trojka, který by se měl zaměřit na sportovní a lifestylové pořady.

Detaily o chystaném projektu by měl vysílatel zveřejnit na podzim.

RTVS se již dohodla se společností Towercom, provozovatelem pozemních vysílačů, na kapacitě v jiném multiplexu vzhledem k tomu, že plánovaný program se do stávajícího veřejnoprávního terestrického multiplexu již nevejde. Píše o tom portál Živé.sk.

Třetí televizní okruh RTVS by mohl využívat kapacitu 1. multiplexu. Vyplynulo to z podepsaného dodatku mezi RTVS a firmou Towercom.

V současné době RTVS využívá pro šíření programů jen veřejnoprávní (třetí) multiplex, kde vysílají programy Jednotka a Dvojka v MPEG-2 v SD ale také v MPEG-4 v HD rozlišení. Bez vypnutí SD verzí nebo přechodu do DVB-T2 se Troka do multiplexu nevejde.

RTVS se s Towercomem dohodla na více změnách:

• Možném konci SD distribuce Jednotka a Dvojka ve veřejnoprávním multiplexu. Pokud by měl Trojka HD vysílat v tomto multiplexu, musí z kapacitních důvodů skončit stávající dva programy v této síti v SD.

• Kapacita pro Trojku od 1.7.2020. Pravděpodobnější se jeví vysílání programu v prvním multiplexu, kde si RTVS zajistila od 1.7.2020 kapacitu 10 Mbit/s pro šíření libovolných televizních a rozhlasových služeb. Prostor může využít pro chystaný třetí program.

• Rozhlasové programy v prvním multiplexu. První mux bude i po přechodu do DVB-T2 využívat RTVS pro šíření rozhlasových programů, kde má pronajatou kapacitu 2,4 Mbit/s.

• Veřejnoprávní multiplex v DVB-T2. Vysílatel se s provozovatelem sítě dohodl na možném přechodu VP multiplexu do DVB-T2. Změnu provede Towercom do tří měsíců od doručení požadavku RTVS. Nejdříve o změnu může RTVS požádat 30.3.2022.





Reklama




Vybrané články