Quantcast

Rai připomene pád komunismu

| redakce | tisk

Rai si připomene na svých kanálech pád komunismu ve východní Evropě. Odvysílá i spoustu materiálů z archívů na kterém se podílela mimo jiných i ČT (resp. ČST).

9.listopadu, pád berlínské zdi:

Rai 1 bude po celý den věnovat svůj program pádu Berlínské zdi. Začne se v 6:45 hodin pořadem "Uno mattina" s hosty a aktéry, kteří byli toho dne v Berlíně a sledovali pád komunismu v Německu.

Od 15:00 hod. cyklus dokumentů "Cesty z Východu na západ" s moderátorem Albertem Angelou ukáže unikátní dokumenty z archívu Rai a německých TV. Diváci také uvidí unikátní dokument Rai o vzniku berlínské zdi z roku 1961, který bude v HD.

Rai 2 připomene osudy lidí ve východním Berlíně, tzv. "za zdí" ve zpravodajském pořadů TG2 Dossier ve 23:30. Jak se jim žije dnes? Na co vzpomínají a na co by rádi úplně zapomněli?

Rai 3 v hlavním vysílacím čase ve 21:15 hodin odvysílá v premiéře velký dokumentární film který vznikl v koprodukci Rai Cinema a ARD o vzniku a pádu 155 km dlouhé zdi, která poznamenala na dlouhá desetiletí osudy statisíců lidí v tehdejším východním, ale i západním Německu. Ve filmu vystoupí obyčejní lidé, pamětníci, ale i tehdejší světoví politici.

30 minut po půlnoci pak kanál odvysílá pořad "30 let svobody" o stavu dnešního východního Německa ve srovnání před třiceti lety.

Rai Movie odvysílá ve 21:15 německé oscarové drama z roku 2007 "Životy těch druhých".

Rai 5 ve 21:15 přenese diváky do divadla a odvysílá v premiéře divadelní představení "Zeď - Die Mauer".

Rai Storia bude vysílat po celý listopad vysílat každý víkend archivní dokumenty nejenom německé televize, ale i ČT nebo polské TVP. Diváci uvidí záběry z Prahy či Varšavy jak se tehdy dívali tyto občané těchto zemí, ale i politici na končící éru komunistů v Evropě. Co se dělo v těch dnech v Moskvě? Až do poslední chvíle si URSS nechtělo přiznat, že se blíží konec. Kdy ale nastal zlom a bylo jasné, že pomalu ale jistě končí éra sovětského svazu?

17.11.:
Rai Storia si bude také připomínat pád komunismu v Československu a to po celý den 17. listopadu. Tzv. sametová revoluce v čele s Václavem Havlem otevřela Československu hranice ke svobodě a samozřejmě na Západ. Jak ale revoluce probíhala? Jak se připravovala? Co se dělo poté? To vše diváci uvidí v unikátních dokumentech z archívu ČT a ČST, ale také Rai či BBC.

zdroj: Franck, RAI





Reklama




Vybrané články