Quantcast

Dokument Moře stínů na Nat Geo

| redakce | tisk

Dokumentární projekt Moře stínů svedl dohromady vědce, aktivisty, politiky i pracovníky neziskových organizací, kteří si za společný úkol dali záchranu sviňuch kalifornských. Rádi by tímto poukázali na alarmující nutnost ochrany ohrožených živočišných druhů.

Moře stínů, jedinečný projekt z produkce Leonarda DiCapria a od tvůrců The Ivory Game, odvysílá National Geographic v premiéře 7. prosince 2019 ve 21:00 hodin.

Skrze tento film by chtěli získat pozornost veřejnosti a zahájit diplomatická vyjednávání o tíživé situaci v Cortézově moři a propojení mezinárodního zločinu, celosvětové bezpečnosti a ekonomické destabilizace světa. Dokument byl zatím vysílán na půdě mexického senátu, v rámci uzavřených promítání pro americké ministerstvo vnitra a při jednáních Organizace spojených národů v Ženevě.

Moře stínů (foto: Nat Geo)
▲ Moře stínů (foto: Nat Geo)

Nad Cortézovým mořem se rozprostřela noc. Jednadvacetiletý pilot dronů Jack Hutton na palubě hlídkovací lodi spatří skupinu pytláků, kteří právě do rybářské lodi vytahují obrovské sítě plné ryb. Když si uvědomí, že byli spatřeni, zbaví se v mžiku úlovku a ženou se ihned pryč ve strhující honičce s mexickým námořnictvem. Toto je první z mnoha napínavých střetů mezi mezinárodní zločineckou skupinou a jejich protivníky z řad ochranářů.

Odvážní agenti v utajení vedení Andreou Costou, spoluzakladatelem iniciativy Earth League International, prozkoumají nezákonný náklad, především plynové měchýře smuh MacDonaldových. Tyto ryby jsou pytlačeny především kvůli čínské pověře, že jejich plynové měchýře, jejichž cena se vyvažuje zlatem, mají zázračné léčivé účinky. Velmi vzácné smuhy jsou mnohdy označovány jako kokain z moře a stojí resp. plavou ve středu velmi lukrativního černého trhu. Ten je hrozbou nejen pro ně, ale i pro veškerý podmořský život v tomto regionu.

Moře stínů (foto: Nat Geo)
▲ Moře stínů (foto: Nat Geo)

Mezi ohroženými živočichy najdeme i jednoho z nejzáhadnějších savců Země, sviňuchu kalifornskou. Ta žije pouze zde v Cortézově moři. Byla považována za vyhynulou, a to díky činnosti pytláků, kteří do svých velkých sítí chytají především smuhy, nicméně nevyhnou se ani jiným živočišným druhům. Předpokládáme, že ve volné přírodě se nyní pohybuje zhruba 15 sviňuch kalifornských. Jedná se tedy o nejohroženějšího vodního savce a bez naší pomoci by tento druh mohl vyhynout během pouhých 12 měsíců.

Pro boj s bezprostředním nebezpečím přírodní katastrofy spustila mexická vláda a skupina aktivistů takzvanou misi Vaquita CPR (Conservation, Protection and Rescue). V jejím čele stojí doktorka Cynthia Smithová a doktor Lorenzo Rojas-Bracho. Rádi by odchytili a dočasně odvezli zbývající sviňuchy na bezpečnější místo a zároveň postavili zástupce zločineckých organizací před soud. Zahrávají si však s ohněm. Vedle toho se investigativní novinář Carlos Loret de Mola dostal na stopu mexickému drogovému baronovi, který velí též skupině pytlačící na smuhách.

Napínavý dokuthriller Moře stínů, odehrávající se v ponurých uličkách San Felipe, nablýskané metropoli Mexico City a pod hladinou zdánlivě poklidných vod Kalifornského zálivu, nám umožní poznat skutečné hrdiny všedních dní, kteří riskují vlastní bezpečnost pro záchranu mizejícího druhu a celého ekosystému.





Reklama




Vybrané články