Quantcast

V USA byly vypnuty poslední vysílače NTSC

| redakce | tisk

Dne 13. července 2021 se odehrála významná událost v dějinách technologií, která proběhla tak tiše, že ji téměř nikdo nepostřehl. Ve Spojených státech bylo vypnuto několik posledních pozemních vysílačů NTSC. Tím po více než 70 let skončilo analogového vysílání v USA.

NTSC je standard pro americkou analogovou televizi, který vyvinul National Television System Committee.

Dne 18. prosince 1953 bylo v tomto standardu zahájeno barevné televizní vysílání. NTSC byl přijat jako základní barevný televizní systém ve Spojených státech, Kanadě, Mexiku, Japonsku, Jižní Koreji, Tchaj-wanu, na Filipínách a v několika jihoamerických zemích. Většina vysílačů NTSC byla vypnuta v roce 2009. Poslední z nich ukončil provoz 13. července 2021.

Přestože novější digitální technologie poskytovala lepší kvalitu televizního vysílání a širší výběr kanálů, čtenáři webu hackaday.com si pochvalovali pozemní analogové vysílání pro jeho schopnost přijímat velmi slabý signál, aniž by si všimli, že obraz na obrazovce je zkreslený charakteristickým "padáním" nebo rušením. Slabý digitální přenosový signál nemusí vždy vytvářet vůbec žádný obraz - někdy obraz může zamrzat, silně se rozpadat nebo dokonce zobrazovat "černou obrazovku".

Web hackaday.com dochází k závěru, že na jedné straně je škoda, že analogová televize zaniká, protože se jednalo o složitý a fascinující systém, který v té době poskytoval zkušební prostor pro mnoho experimentů.

Digitální obdoba digitální televize se v době streamovacích služeb může stát přežitkem. Koneckonců, mnoho kvalitního televizního obsahu se k vám nedostane přes běžnou anténní zásuvku. Ačkoli podle studie společnosti Nielsen se streamovací služby nyní podílejí na celkové sledovanosti v USA 26 %. Pozemní a kabelová televize si přitom stále drží svou pozici, neboť na ně připadá 64 % celkového času stráveného sledováním televizních pořadů.

zdroj: hackaday.com, cableman.ru, satkurier.pl





Reklama




Vybrané články