Quantcast

Xtra TV vypnula 2 TP na 9E, možný příjem IT multistreamu

| redakce | tisk

Operátor ukrajinské pay-tv platformy Xtra TV ukončil provoz dvou transpondérů na satelitu Eutelsat 9B na pozici 9°E. Vypnutí transpondérů se očekávalo - provozovatel se rozhodl poskytovat programovou nabídku svým zákazníkům z evropského satelitního systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E.

Vzhledem k tomu, že XtraTV měla na pozici 9°E více kapacity, muselo s přechodem na 13°E dojít k redukci programové nabídky - skončily méně žádané programy.

XtraTV je kryptována systémem Verimatrix.

Rete 4 HD je možné nyní přijímat bez jakékoliv přístupové karty
▲ Rete 4 HD je možné nyní přijímat bez jakékoliv přístupové karty

Vypnutí dvou ze tří transpondérů Xtra TV ve svazku Sever+Východ mělo i jeden pozitivní efekt pro diváky ve střední Evropě - opět mohou sledovat vysílání dalších italských komerčních programů v italském svazku, které používají tytéž vysílací kmitočty (frequency reuse).

Díky uvolnění a hlavně vypnutí transpondérů Xtra TV v "ukrajinském" svazku mohou diváci bez jakékoliv přístupové karty či předplatného sledovat některé přední italské privátní kanály - například Rete 4 HD, Canale 5 HD, 20 Mediaset HD, Sportitalia HD a další stanice - viz. přehled níže.

Italské programy se na pozici 9°E vysílají v italském svazku. Znamená to, že čím jižněji se nacházíte, tím příjmové podmínky jsou příznivější. Zároveň je nutné dodat, že vysílání slouží jako distribuční trasa pro pozemní vysílače v Itálii. S ohledem na skutečnost, že řada programů se v režimu multistream se vysílá FTA, je možný i individuální příjem. Pro příjem je ale nutný set top box s podporou režimu multistream.

technické parametry:

• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,149 GHz, pol. V, SR 31400, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, multistream, FTA/Nagra MA

- stream 1:

Rete 4 HD, Canale 5 HD, 20 Mediaset HD, Mediaset Extra

- stream 2:

R101 TV, La 5, Iris, Mediaset Italia 2, Twentysewen, TV8 Italia, Sky Atlantic (CA Nagra), Fox Italia (CA Nagra)

- stream 3:

Sportitalia HD

technické parametry:

• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,188 GHz, pol. V, SR 31400, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, multistream, FTA/Nagra MA

- stream 1:

Italia 1, Rete 4, Canale 5, La 5, TgCom24, Iris (vše FTA)

- stream 2:

Sky Sport, Sky Sport Calcio, Sky Sport Uno, Premium Action, Sky Uno, Sky Sport Uno, Sky Sport Uno HD (vše Nagra MA)

V provozu stále zůstává Xtra TV s vysíláním na kmitočtu 12,111 GHz. Z tohoto důvodu zatím není možný ve střední Evropě příjem multiplexu z této frekvence z italského svazku. Vysílání na našem území se totiž vzájemně ruší.





Reklama




Vybrané články