Quantcast

Mezinárodní verze ruských stanic FTA na 80E

| redakce | tisk

Vybrané federální ruské privátní kanály začaly vysílat volně ( FTA) v Ku pásmu v mezinárodní verzi přes ruský telekomunikační satelit Express 80 (80°E). Družice pokrývá především území Ruské federace s přesahem do severní, střední a jižní Evropy, kde signál postupně slábne.

Multiplex operátora RSCC nově obsahuje stanice STS International, STS Kids International, Domašnyj telekanal International, Perec International, REN TV International a 5 kanal International. Vedle této šestky programů se v paketu vysílá také program NTV Kazakhstan.

Spuštění mezinárodních stanic na pozici 80°E může souviset s obavou ohledně vypnutí signálu těchto stanic na evropských satelitech. V tomto týdnu se totiž v EK začal projednávat šestý balíček protiruských sankcí. Mezi nimi jsou i státní ruské kanály. Privátní ne. Sankce souvisí s ruskou invazí na Ukrajinu.

V Evropě již byla zastavena distribuce zpravodajské televize RT (Russia Today) v anglickém, francouzském a španělském jazyce. Tyto programy ale reálně vysílají dál. Jsou šířeny přes ruský satelit Express na pozici 14°W. Ten ale není satelitními diváky v Evropě využíván.

Satelit Express na pozici 80°E je jinak pro televizní vysílání využíván minimálně. V C pásmu nešíří žádné programy, v Ku pásmu se nabídka často mění. Testoval zde i operátor DTH platformy Telekarta.

technické parametry:

• Express 80 (80°E), freq. 10,981 GHz, pol. V, SR 35000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA

zdroj: flysat.com + vl.info





Reklama




Vybrané články