Quantcast

Nový hráč chce vstoupit do DTT ve Francii

| redakce | tisk

Ve Francii se spekuluje o tom, že telekomunikační magnát Xavier Niel, majitel telekomunikační společnosti Free, může usilovat o převzetí některých slotů v DTT (digitální terestrická televize), které v současnosti využívají vysílací společnosti TF1 a M6.

Platnost stávajících licencí vyprší v březnu příštího roku a mediální regulátor ARCOM nyní konzultuje se zúčastněnými stranami o jejich obnovení.

Dvě společnosti podaly žádosti a chystají se jednat s ARCOM: Canal+ (Francie) poskytující služby placené televize a NJJ Médias patřící výše zmíněnému Xavieru Nielovi.

NJJ Médias zveřejnila vysoce kritické hodnocení TF1 a M6 k pozemnímu televiznímu vysílání ve Francii a obvinila provozovatele vysílání z "nekompetence a lhostejnosti" při obnovování televizních programů.

"V opakujících se podobách, které často testují staré, mainstreamované a bezplatné pozemní kanály, se mladé publikum postupně ztrácí. Jde o mladé lidi, kteří odcházejí od televize," uvádí NJJ Médias.

NJJ Médias také obviňuje TF1 a M6, že se dostatečně nezavázaly k nelineárním službám a přitom se soustředily na udržení diváků v hlavním vysílacím čase (prime time) a potlačení kreativity a inovací.

Je nepravděpodobné, že ARCOM neobnoví DTT licence pro dva největší hráče. Podání žádosti NJJ Médias o licence pro DTT povzbudilo spekulace o budoucích ambicích Xaviera Niela v médiích. Podnikatel byl nepřátelský k plánované fúzi TF1 a M6, která nakonec selhala, a silně proti ní lobboval ve francouzském Senátu, přičemž tuto kombinaci popsal jako "monstrum", které ovládne celostátní televizní reklamní trh.

zdroj: satkurier.pl + digitaltveurope.com





Reklama




Vybrané články