Quantcast

Lotyšsko zrušilo licenci TV Rain

| redakce | tisk

Lotyšský regulátor NEPLP zrušil vysílací licenci nezávislému ruskému kanálu TV Rain (Doždj / česky Déšť). Stalo se tak z důvodu národní bezpečnosti a veřejného pořádku.

Rozhodnutí regulátora vstoupí v platnost v noci na čtvrtek 8. prosince 2022, do kdy bude muset TV Rain ukončit své vysílání v Lotyšsku.

TV Rain HD - záběr z příjmu stanice
▲ TV Rain HD - záběr z příjmu stanice

NEPLP přijal opatření po sérii porušení ze strany TV Rain, která zahrnovalo neposkytování programu v lotyšském jazyce, což byla jedna z podmínek k povolení vysílání v Lotyšsku a za což byla pokutována. Dalším proviněním vysílatele bylo nazývání ruských sil "naší armádou" a ukazování Krymu jako součást Ruské federace, za což byla stanice rovněž pokutována. TV Rain také žádala o pomoc pro ruské vojáky, kteří byli mobilizováni.

Regulátor NEPLP se také odvolal na dopis, který obdržel od lotyšské bezpečnostní služby (VDD), v němž vyjádřila své obavy ohledně TV Rain.

V komentáři k rozhodnutí, proti kterému se lze odvolat, šéf NEPLP Ivars Abolins uvedl: „Při hodnocení souboru porušení je (regulátor) NEPLP přesvědčen, že vedení „TV Rain“ nerozumí a neuvědomuje si význam a závažnost porušení, proto nemohou působit na území Lotyšska“.

TV Rain musí z důvodu zrušení licence lotyšským regulátorem ukončit své stávající volné vysílání ( FTA) na satelitu Astra 4A (4,8°E) a je tak dostupné na velkém území Evropy. Vysílání TV Rain má být dostupné v Lotyšsku přes internet. Regulátor k tomu uvedl, že se bude snažit zablokovat online přístup k tomuto programu.

Připomeňme, že TV Rain vysílala původně s ruskou licencí. Na jaře letošního roku se stanice přesunula do Lotyšska z důvodu zrušení ruské licence tamním regulátorem a zablokování webového vysílání.

zdroj: BroadbandTVnews





Reklama




Vybrané články