Quantcast

Telenor prodal tři satelity Thor

| redakce | tisk

Satelitní operátor Telenor již několik let plánoval prodej své satelitní divize Telenor Satellite (TSBc). Nyní oznámil prodej svých aktivit. Novým vlastníkem se stane norská vládní společnost Space Norway.

Společnost Space Norway využívá tři družice NorSat 1 až 3. Za tři družice Thor z flotily Telenoru zaplatila 2,36 miliardy NOK (přibližně 200 milionů eur). Na pozici 0,8°W jsou zaparkovány satelity Thor 5, Thor 6 a Thor 7, které jsou důležité i pro český a slovenský trh. Využívají je totiž platformy freeSAT, Magenta TV SAT, Telly, Magio Sat a DIGI SK.

Skupina Space Norway bude největším a vedoucím satelitním operátorem v Norsku a významným satelitním operátorem v Evropě. Akvizice poskytuje norské vládě rozšířené možnosti satelitních služeb a usnadňuje vývoj a realizaci nových satelitních projektů. Silný norský satelitní operátor bude znamenat významné příležitosti i pro norský vesmírný průmysl.

Satelitní byznys Telenoru vygeneroval příjmy ve výši 707 milionů NOK, EBITDA ve výši 504 milionů NOK a EBIT ve výši 284 milionů NOK.

V případě, že bude tato transakce dokončena, Telenor bude sám stále potřebovat satelitní služby. Space Norway uzavřela se společností Telenor dohodu o záměru poskytovat satelitní služby a obě společnosti se dohodly, že se budou společně zabývat rozvojem nových služeb v satelitní oblasti.

Nový norský satelitní operátor bude mít kolem 170 zaměstnanců na území měst Oslo a Tromso. Hodnota transakce ve výši 2,36 miliard NOK podléhá schválení návrhu kapitálové injekce ze strany Stortingu.

Telenor Satellite je vlastníkem a operátorem satelitů Thor 5, Thor 6 a Thor 7, které pracují na pozici 0,8°W. Vedle toho společnost Telenor Satellite dohlíží na kapacity svazků Spot 1 a Spot 2, pojmenované Thor 10-02 S1 a S2, satelitu Intelsat 10-02, který je umístěný na 1°W.

Jedná se o specializované oddělení vesmírných systémů, které provozuje satelity řízené z vesmírného dispečinku Telenor Satellite v norském Oslo.

Thor 5 byl uveden na trh v roce 2008 - je vybaven 24 transpondéry v pásmu Ku, které poskytují pokrytí v severských, celoevropských a blízkovýchodních zemích.

Thor 6 byl vypuštěn v roce 2009 a vybaven 36 transpondéry v Ku pásmu, zaměřených na severské země a střední a východní Evropu, včetně České republiky a Slovenska.

Thor 10-02 (ve skutečnosti Intelsat 10-02) byl uveden na trh v roce 2004 pro operátora Intelsat a Telenor Satellite vlastní 7 transpondérů v pásmu Ku v paprscích Spot 1 a Spot 2, které poskytují vysoce výkonné pokrytí v celé Evropě a na Středním východě.

Thor 7 je nejnovější satelit, který byl vypuštěn v roce 2015. Je vybaven vysoce propustnými (HTS) transpondéry v pásmu Ku i Ka. Transpondéry v pásmu Ku zajišťují vysoce výkonné pokrytí střední a východní Evropy včetně Česka a Slovenska. Transpondéry v pásmu Ka poskytují pokrytí v Severním moři, Rudém moři, Baltském moři, Severním Atlantiku, Perském zálivu a Středozemním moři.

zdroj: satkurier.pl + Telenor + Space Norway





Reklama




Vybrané články