Quantcast

Norsko otevírá kosmodrom

| redakce | tisk

Ve čtvrtek 2. listopadu 2023 otevřelo Norsko svůj severní kosmodrom v Andøya. Kosmodrom se nachází v Nordmelu na ostrově Andøya za polárním kruhem a je v závěrečné fázi příprav na zahájení provozu.

Společnost Andoya Space uvedla, že kosmodrom bude prvním plně funkčním orbitálním kosmodromem v Evropě.

Významný pokrok s norským kosmodromem přichází v době, kdy Evropa bojuje s úzkým hrdlem při startu do vesmíru. Nová francouzská raketa Ariane 6 má velké zpoždění a její objednávky přebírají mj. SpaceX s raketou Falcon 9. Raketa Vega C byla pozastavena po několika neúspěšných startech. Evropě chybí strategie a autonomie.

Nově vybudovaný kosmodrom bude schopen pojmout několik startovacích platforem.

Německá raketová společnost Isar Aerospace má exkluzivní přístup k prvnímu odpalovacímu zařízení postavenému podle specifikací Isar. Infrastruktura zahrnuje odpalovací rampu, zařízení pro integraci nákladu a řídící středisko mise.

Odpalovací rampa podporuje dvoustupňovou raketu Spectrum navrženou tak, aby dopravila až 700 kg na synchronní oběžnou dráhu a až 1 000 kg na nízkou oběžnou dráhu Země (LEO).

Společnost uvádí, že se připravuje na závěrečné testování rakety Spectrum. Nedávno byl dokončen integrovaný test spalování motorů Aquila, který trval 260 sekund.

zdroj: satkurier.pl + Andoya Space





Reklama




Vybrané články