Quantcast

Badr 8 začal šířit první tv multiplex do Evropy

| redakce | tisk

Nový telekomunikační satelit Badr 8 zahájil svůj komerční provoz na své cílové orbitální pozici 26°E. V provozu je první multiplex na této družici s televizními a rozhlasovými programy, který pracuje ve svazku EMENA (pokrytí Evropa, Střední východ a severní Afrika).

Jako první využívá novou družici platforma TDM (Télédiffusion de Mauritanie), vysílaná na kmitočtu 12,563 GHz, která se přesunula ze staršího satelitu Badr 4 na nový Badr 8. Zachovány byly všechny vysílací parametry - tedy frekvence, polarizace, symbolová rychlost, FEC, norma i modulace.

Co se nepatrně změnilo je pokrytí, které je do Evropy o něco silnější - v redakci jsme zpozorovali signálový nárůst o cca 2 dB proti dřívějšímu stavu.

Paket obsahuje HD programy El Mouritania HD a Medina TV HD a dále řadu SD programů El Mouritania, El Mouritania 2, El Mahadra, Athagovia, Arridia, Al Berlemania, Sahel TV Mauritania, El Watania TV, Elmouribiton TV, Chinguit TV, Dava TV, El Qussra TV a řadu testovacích pozic pro další programy. Vše je šířeno volně ( FTA).

Satelit Badr 8 dopravila do vesmíru z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě nosná raketa Falcon 9 americké společnosti Space X. Stalo se tak v sobotu 27. května 2023 v 6:30 hodin středoevropského letního času.

Badr 8 disponuje různými svazky - pro Ku pásmo bude mít 6 paprsků MENA (FSS a BSS), EMENA (FSS a BSS), Nord West Africe a Central Asia. Evropu budou pokrývat svazky EMENA (FSS a BSS). Badr 8 má také kapacitu pro C pásmo.

Satelit Badr 8 by měl nahradit provoz za satelit Badr 4, Badr 6 a výhledově i Badr 5, které jsou již na konci své očekávané životnosti.

technické parametry - TDM multiplex:

• Badr 8 (26°E), freq. 12,563 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK

zdroj: flysat.com + vl.info





Reklama




Vybrané články