Quantcast

Badr 8 v testech na pozici 27E

| redakce | tisk

Badr 8, nová telekomunikační družice arabského satelitního operátora Arabsat, prochází technickými testy před uvedením do komerčního provozu. Satelit je zaparkován na pozici 27°E, tedy nedaleko od svého cílového 26°E.

Technické testy na družici Badr 8 mají za úkol ověřit technický stav satelitu na orbitu i samotné pokrytí. Družice je testována v C a Ku pásmu. K testům se používají takové kmitočty a svazky, aby nedošlo k zarušení vysílání satelitů na sousedních pozicích - tedy 26°E, kde jsou zaparkovány Badr 4, Badr 5, Badr 6 a Badr 7 a 28,2°E, kde pracují družice Astra 2E, Astra 2F a Astra 2G.

Úkolem Badru 8 bude na pozici 26°E poskytovat širokou škálu služeb - tedy přenos televizních a rozhlasových programů a datových služeb a především nahradit provoz za satelity Badr 4, Badr 5 a Badr 6, které jsou již na konci své očekávané životnosti.

Satelit Badr 8 dopravila do vesmíru z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě nosná raketa Falcon 9 americké společnosti Space X. Stalo se tak v sobotu 27. května 2023 v 6:30 hodin středoevropského letního času.

Badr 8 bude disponovat různými svazky - pro Ku pásmo bude mít 6 paprsků MENA (FSS a BSS), EMENA (FSS a BSS), Nord West Africe a Central Asia. Evropu budou pokrývat svazky EMENA (FSS a BSS). Pokrytí z EMENA paprsku by mělo být podobné jako ze satelitu Badr 4.

zdroj: flysat.com + vl.info





Reklama




Vybrané články