Quantcast

MTS TV testuje na satelitu Express 80

| redakce | tisk

Kapacitu na ruském satelitu Express 80 (80°E) bude zřejmě využívat další tamní DTH platforma. Ruský telekomunikační operátor MTS zahájil technické testy distribuce programů právě přes tento satelit.

Pro technické zkoušky využívá (zatím) jeden transpondér (freq. 12,563 GHz, pol. V), na kterém vysílá vybrané programy ze své nabídky. Všechny stanice se vysílají v kodeku HEVC (H.265) a jsou kryptované systémy Irdeto (CAID 0651, 06B8) a Verimatrix (CAID 5604).

Některé programové pozice se vysílají pod čísly jako 021 023, 048, 132, 140, 149, 152, 163, 167 a podobně, další již pod reálnými názvy jako Bridge Deluxe, Gagsnetwork, Kluč, Kto est kto, Eda, Arsenal, Start, Mezzo Live a řada dalších. Programové pozice a obsah se v čase během testovacího období mohou měnit.

Jedna ze starších reklamních kampaní MTS (foto: MTS)
▲ Jedna ze starších reklamních kampaní MTS (foto: MTS)

Připomeňme, že MTS TV vysílá svoji programovou nabídku ze satelitu ABS 2A na nedaleké pozici 74,7°E. Využívá kapacitu asijského operátora AB Satellite, který je vlastněn americkým fondem. Znamená to, že provozovatel uplatňuje tvrdé sankce vůči Ruské federaci. Ty se tak dotýkají i hlavních ruských programů jako Pervyj kanal, VGTRK/RTR, které se nesmějí z kapacit ABS vysílat. Jediným řešením, jak se vyhnout sankcím je přesunout platformu na blízký ruský satelit a u zákazníků zajistit přesměrování paraboly na novou pozici.

Výhodou družice Express 80 je pokrytí většiny území Ruska. Služby tak může poskytovat prakticky na stejném území. S ohledem na relativně nižší výkon transpondérů (max. 48,8 dBW ERP) používá provozovatel příznivější modulaci QPSK při nasazení standardu DVB-S2.

Na pozici 80°E již poskytuje své služby DTH platforma Telekarta. Ta se v minulosti přesunula z pozice 85,2°E, ze satelitů Intelsat 15 a Horizons 2. Důvody zde byly stejné - sankce uvalené na RF neumožnily distribuci klíčových veřejnoprávních programů. Provozovatel se proto rozhodl využít kapacity na (tehdy) prakticky prázdném satelitu Express 80.

Aktuálně je na pozici 80°E v provozu 15 transpondérů v Ku pásmu z celkového počtu 20. Případným vstupem MTS TV na 80°E bude kapacita na této pozici v tomto pásmu zcela vyčerpána.

technické parametry - testy MTS TV:

• Express 80 (80°E), freq. 12,563 GHz, pol. V, SR 45000, FEC 4/5, DVB-S2/QPSK, CA Verimatrix, Irdeto





Reklama




Vybrané články