Quantcast

Eutelsat Hot Bird 13B jako Eutelsat 33F na 33E

| redakce | tisk

Další změny ve flotile francouzského satelitního operátora Eutelsat proběhly na orbitální pozici 33°E. Po nedávném oficiálním uvedení dvou nových telekomunikačních satelitů Eutelsat Hot Bird 13F a Eutelsat Hot Bird 13G mohlo dojít k přesunu původních (dosluhujících) družic na nové orbitální pozice.

Satelit Eutelsat Hot Bird 13C před několika týdny zamířil na západ a konkrétně na pozici 12,5°W, kde nyní poskytuje transatlantické služby pod obchodním označením Eutelsat 12 West G.

Eutelsat Hot Bird 13B, další ze starších satelitů z pozice 13°E, zamířil tentokrát na východ a nové uplatnění našel na pozici 33°E, kde převzal některé služby z původní družice Eutelsat 33E. Pro běžného diváka se prakticky nic nemění. Orbitální pozice 33°E slouží k distribuci datových služeb i distribuci televizních programů pro pozemní vysílače.

Eutelsat Hot Bird 13B byl vynesen pod názvem Hot Bird 8 dne 5. srpna 2006 nosnou raketou Proton. Satelit je vybaven 64 transpondéry. Družice je tak již na konci své očekávané životnosti 15 let. S ohledem na kvalitu provedení satelitu mohl poskytovat své služby i po uplynutí odhadované životnosti.

Na pozici 13°E zatím ještě zůstává postarší satelit Eutelsat Hot Bird 13E. Na této populární evropské pozici nyní zajišťují kompletní provoz dva moderní plně elektrické satelity Eutelsat Hot Bird 13F a Eutelsat Hot Bird 13G.





Reklama




Vybrané články