Quantcast

Eutelsat Hot Bird 13B opustil 13E a míří na východ

| redakce | tisk

Po uvedení nového plně elektrického telekomunikačního satelitu Eutelsat Hot Bird 13F na orbitální pozici 13°E došlo k přesunu všech vysílacích služeb ze starších kosmických aparátů Eutelsat Hot Bird 13B a Eutelsat Hot Bird 13E na novou družici.

Původní satelity 13B a 13E tak mohou najít uplatnění na nových orbitálních pozicích. A právě první ze zmíněných družic se již přesouvá na novou východní pozici. Aktuálně se nachází kolem 20°E. Cílová pozice není známa.

Eutelsat Hot Bird 13B byl vynesen pod názvem Hot Bird 8 dne 5. srpna 2006 nosnou raketou Proton. Satelit je vybaven 64 transpondéry. Družice je tak již na konci své očekávané životnosti 15 let. S ohledem na kvalitu provedení satelitu mohl poskytovat své služby i po uplynutí odhadované životnosti.

Satelit Eutelsat Hot Bird 13E zatím zůstává na 13°E.

Třetí z původních družic, Eutelsat Hot Bird 13C, byla přesunula na novou pozici 12,5°W již dříve, kde nyní slouží pod názvem Eutelsat 12 West G pro transatlantické spoje.

Na klíčové orbitální pozici 13°E, francouzského satelitního operátora Eutelsat, aktuálně poskytují své služby dva nové satelity Eutelsat Hot Bird 13F a Eutelsat Hot Bird 13G. Oba mají široké pokrytí Evropy, severní Afriky a Středního východu.





Reklama




Vybrané články