Quantcast

Sláva a pád Moravského Manchesteru v novém dokumentu ČT

| redakce | tisk

Fenomén Brna, jehož počátky sahají do 18. století, představuje dokumentární film Moravský Manchester. Připomíná textilní, zejména vlnařský průmysl, který proslavil město pod hradem Špilberk po celém světě a ovlivnil jeho život v mnoha oblastech.

Snímek uvede ČT2 v úterý 14. listopadu ve 21:00. Scénář a režie Pavel Jirásek.

Moravský Manchester (foto: Ivo Dvořák)
▲ Moravský Manchester (foto: Ivo Dvořák)

Köffiler, Salm, Offermann, Löw-Beer, Tugendhat - mezinárodně úspěšní textilní baroni a další významní magnáti z Moravského Manchesteru, jak se Brnu právem říkalo, zasáhli nejen do ekonomických, ale také do kulturních a společenských dějin Brna.

Textilnictví vytvořilo současnou urbanistickou strukturu města, stejně jako jeho dobovou slávu v podobě exportu látek po celém světě. Místní výrobky dobyly evropské, ale také asijské a americké trhy. Prezentovaly se na světových výstavách, například v Paříži, Londýně nebo Chicagu. Významná moravská textilní historie se zapsala nejen do genetiky města, ale stala se také součástí evropského a světového kulturního dědictví.

Ze stopadesátileté historie si dokument vybírá konkrétní příběhy, skrze něž představuje vývoj Brna. Tyto hrané pasáže jsou podpořeny mnoha obrazovými archivy.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články