Quantcast

Rakousko: Problém s financováním DVB-T, rakouská ATV nechce platit vysoké poplatky

| redakce | tisk

V Rakousku se řeší nový problém s přechodem na digitální pozemní vysílání, které má v zemi zahájit na podzim letošního roku. ATV nechce platit vysoké poplatky za přenos signálu v DVB-T.

"Nemůžeme a nechceme spolufinancovat přechod na digitální vysílání", řekl v pátek zpravodajské agentuře APA Frant Prenner, předseda představenstva rakouské privátní televize ATV. Multiplex bude zajišťovat ORS, dcera rakouské veřejnoprávní ORF. "ATV by byla ráda v DVB-T multiplexu, nemůže ale akceptovat několikanásobně vyšší poplatky za digitální vysílání v porovnání se stávajícím analogovým vysíláním", dodal Prenner.

Prenner podle agentury APA hájil další fázi jednání ohledně podoby digitálního vysílání v zemi a možnosti pozdějšího přechodu na DVB-T. Důvodem těchto kroků je patrně blokace přechodu na digitální vysílání, kvůli kterému později ATV přijde o analogové kmitočty a podíl z reklamy. Není ale jasné, proč proti přechodu na DVB-T protestuje ATV jen 3 měsíce před startem terestrického digit. vysílání.

V Rakousku odstartuje digitální terestrická televize (DVB-T) dne 26.října 2006. Za přenos digitálních signálů bude zodpovídat ORS. První paket bude obsahovat programy ORF1, ORF2 a ATV. Signál bude od počátku k dispozici pro 70 procent rakouských domácností. Další 3 programy odstartují na jaře 2007 a v roce 2010 bude signálem DVB-T pokryto 95 procent území Rakouska.

zdroj: S+K





Reklama




Vybrané články