Quantcast

Diváci i odborníci oceňují zpravodajství ČT z volby prezidenta republiky

| redakce | tisk

Zpravodajský maraton České televize z volby prezidenta republiky 8. a 9. 2. 2008 vyvolal enormní zájem diváků a získal uznání široké i odborné veřejnosti.

8. a 9. února 2008 věnovala Česká televize mimořádnou pozornost volbě prezidenta republiky. Program ČT1 nabídnul v pátek zvláštní, tematické vydání Dobrého rána s Norou Fridrichovou a Václavem Moravcem, posléze zařazoval pravidelné vstupy s aktuálními informacemi a v půl druhé odpoledne opět uvedl pět hodin trvající živý přenos. Ten se v podvečer před 19. hodinou přesunul na kanál ČT2. Na něm získalo volební zpravodajství prostor i během soboty, a to více než pět hodin od půl desáté dopoledne. Zpravodajský kanál ČT24 vyhradil po oba dny ve svém programu prezidentské volbě celé kontinuální vysílání.

Na přípravě nepřetržitého volebního vysílání se podílelo deset štábů. Jen přenos ze Španělského sálu moderovaný Alicí Machálkovou a Jakubem Železným zaznamenávalo pět různých kamer najednou a zpracovávaly jej desítky profesionálů ze zpravodajství ČT. Diváci měli k dispozici v pátek a v sobotu více než dvacet čtyři hodin živého vysílání z Pražského hradu i ze studií na Kavčích horách a o tuto veřejnou službu České televize měli enormní zájem.

V pátek 8. února 2008 vyhledalo tříhodinový blok od 10 hodin na ČT1 671 000 dospělých diváků (7,7 %), což reprezentovalo více než polovinu všech diváků u televizních obrazovek (53,20 %). Druhou část, tedy více než 5 hodin od 13.30 hodin, pak vyhledalo v průměru 733 000 diváků (8,2%), při podílu 38,40 %. Vrcholný zájem pak diváci projevili od 18.45 hodin, kdy se přímý přenos přesunul na ČT2 a tento tříhodinový přenos vyhledalo v průměru 801 000 dospělých diváků (9,2 %), při podílu 22,10 %. I simultánní zpravodajský servis na ČT24 zaznamenal obrovský zájem. V průběhu celého dne jej vyhledalo v nejsledovanější čtvrthodině (20.45 - 21.00 hodin) 147 000 diváků, v průměru pak získal za celý den 3,40 % ze všech diváků přítomných u televizních obrazovek.

Také druhý den zpravodajského servisu z volby prezidenta České republiky 9. února 2008 vyvolal mimořádný zájem občanů. Více než pětihodinový blok od 9.30 hodin na ČT2 vyhledalo v průměru 752 000 dospělých diváků (8,7 %), což reprezentovalo 40,70 % ze všech diváků u televizních obrazovek. Za zmínku stojí, že v časovém pásmu od 13.45 do 14.30 hodin pak vyhledalo zpravodajství České televize v průměru přes 1 000 000 diváků (12,4 %), při podílu 49,10 %. Velmi vysoký zájem diváci projevili i o simultánní zpravodajský servis na ČT24, v průběhu celého vysílání počet diváků neklesl pod 100 000 dospělých. V nejsledovanější čtvrthodině (11.30 - 11.45 hodin) to bylo 132 000 diváků.

Divácký zájem o volební vysílání České televize podtrhují i konkrétní reakce. Do redakce přišly stovky většinou kladných ohlasů a dalších mnoho set téměř výhradně pozitivních ohlasů zaznamenalo Divácké centrum ČT na své horké telefonní lince, v e-mailové komunikaci i ve webových diskuzích ke konkrétním relacím. Lidé oceňovali zejména profesionalitu moderátorů a celkovou úroveň veřejné služby - zpravodajství. Kupříkladu divák z Kraslic napsal: „Chtěl bych Vám touto cestou poděkovat za zpravodajství z volby prezidenta, zvláště pak moderátorům p. Železnému, Moravcovi a paní Drtinové a Machálkové. Jejich zpravodajství ať už ze studia nebo z Pražského hradu je velmi profesionální a samozřejmě se budu dívat i příští pátek. Pokračujte ve výborném zpravodajství dál.“ Zdeněk Tvrz doplnil: „Myslím, že Česká televize moderovala volbu prezidenta velmi korektně.“ Divák ze Žďáru nad Sázavou vyslovil uznání Václavu Moravcovi: „Chtěl bych tímto poděkovat profesionální práci moderátora pana Moravce, kterou odvedl při moderování průběhu volby prezidenta.“ Také pan Horák zaslal e-mailem svůj názor: „Přenos presidentské volby ze strany ČT považuji za mimořádně zdařilý. Oceňuji práci a výdrž všech moderátorů, nevnucovali své, ani nepublikovali své osobní názory, ale poskytovali informace. Názory tlumočili hosté, jejich výběr byl vyvážený ze všech stran politického spektra. A vzkaz pro pana J. Železného - Váš způsob práce a její praktické odvedení (nejen) na Hradě mě nadchnul.“

Nestrannost volebního zpravodajství garantoval nejen rovný prostor poskytovaný zástupcům parlamentních politických stran, pokud ovšem takovou nabídku neodmítali, ale i řada odborníků, kteří přišli situaci komentovat do studia. Jejich počet dosáhnul dvacítky.

Přesto se premiér a předseda ODS Mirek Topolánek vyjádřil na adresu České televize bezprostředně po skončení první volby kriticky: „Musím říct, že jestli někdo ovlivňuje veřejnost, tak to je právě televize veřejné volby nebo veřejné služby, správně řečeno, a já jsem byl poměrně zděšen tím, jakým způsobem to bylo komentováno.“

Jeho soud komentovali vedle široké veřejnosti i mediální odborníci. Publicista Karel Hvížďala řekl: „Já jsem k tomu neměl vůbec žádné výhrady a naopak jsem byl překvapen, že premiér, pan Topolánek, ty výhrady měl.“ Profesor FSV UK Milan Šmíd k volebnímu zpravodajství ČT dodal: „Podle mého názoru plnilo tu hlavní funkci a účel, který mělo mít, to znamená, udržovat lidi informované o tom, co se ve Španělském sále děje.“

Pověřený ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich reakci premiéra nerozumí, „protože je v přímém rozporu s reakcemi, které dostáváme od diváků, tedy občanů České republiky, kteří považují vysílání České televize za nestranné a nezávislé a objektivní,“ doplnil.

Česká televize děkuje divácké i odborné veřejnosti za uznání práce na tak složitém úkolu, jaký nepřetržité, živé vysílání z volby prezidenta republiky představuje. Vědoma si svého nezastupitelného postavení v zajišťování veřejné služby bude ČT přenášet ve stejném rozsahu jako tu první i volbu druhou. Opět bude připraven komplexní zpravodajský servis.

zdroj: PR ČT





Reklama




Vybrané články