Quantcast

9 z 10 lidí zná digitální TV vysílání

| redakce | tisk

Devět z deseti obyvatel České republiky slyšelo o digitálním televizním vysílání. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, který vypracovala na základě požadavku Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Za poslední rok se informovanost občanů ale příliš nezvýšila.

Letos v květnu o digitalizaci vědělo 89 procent respondentů. Před rokem v podobném průzkumu to bylo jen o tři procenta méně. Nejlépe byli o digitalizaci informováni obyvatelé Moravskoslezského kraje (97%), nejhůře v Olomouckém (71 procent). 36 procent respondentů si myslí, že má o probíhající digitalizaci dostatek informací, opačný názor má 42% lidí. Polovina obyvatel ví, co mají dělat v případě, že chtějí přijímat digitální vysílání.

Osmina respondentů nemá informace o digitálním TV vysílání a sedm procent na tento způsob příjmu signálů nehodlá přejít.

Nejvíce informací o digitalizaci čerpají lidé z televizního vysílání (76%), zhruba polovina od přátel a známých (51%), od rodiny a příbuzných (42%), z novin a časopisů (40%), z internetu (24%). Na prvním místě ve spokojenosti lidí s kvalitou informací se umístil internet, na druhém místě odborný tisk a výstavy a veletrhy.

73 procent lidí od digitalizace očekává, že jim přinese vyšší kvalitu obrazu, o 5 procent méně širší programovou nabídku.

Analogové pozemní TV vysílání bude na většině území ČR ukončeno v listopadu 2011. Poslední analogový vysílač se odmlčí v červnu 2012.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články