Quantcast

ČT spouští iVysílání v plné televizní kvalitě

| redakce | tisk

Internetové vysílání a archiv ČT od 12. 12. 2008 v plné televizní kvalitě. Bezplatná služba na www.ivysilani.cz nabízí streamy o datovém toku až 1,5 Mbit/s.

Česká televize věnuje náležitou pozornost racionálnímu technologickému rozvoji, zejména technologiím reálně využitelným širokou diváckou veřejností. Nyní ČT přichází s internetovým vysíláním v plné televizní kvalitě.

V pátek 12. prosince 2008 zahajuje provoz betaverze nového iVysílání. Bezplatná služba, dostupná na adrese www.ivysilani.cz, nabízí živé internetové vysílání zpravodajské stanice ČT24, živé internetové vysílání vlastních pořadů uváděných na ČT1 a ČT2 i rozsáhlý archiv. Ten skýtá ke zhlédnutí téměř všechny pořady vlastní výroby České televize zpětně od 1. února 2005, tedy více než 15 000 hodin záznamu.

Diváci si mohou přehrávat pořady, které v běžném vysílání nestihli. Zhlédnou je v plné televizní kvalitě! Vrátit se k nim mohou, kdy chtějí a kolikrát chtějí, archivace pořadů není časově omezená. Televize se tím přestává omezovat na lineární, pevně dané vysílací schéma. Díky iVysílání si každý divák může sestavit svůj vlastní program,“ říká Petr Svatoš, vedoucí Internetu ČT.

iVysílání využívá souběžně technologie Windows Media i Real Media, pokrývá tak všechny počítačové platformy. Nejvyšší kvalita streamů o datovém toku 1,5 Mbit/s dosahuje rozlišení PAL 720 × 576 obrazových bodů, tedy zmíněné plné televizní kvality.

Než nové iVysílání přejde z fáze betaverze do řádného provozu, zůstává funkční i původní služba internetového vysílání ČT. Celý její archiv je do nového systému začleněn.

Nová generace iVysílání není zdaleka jediným počinem České televize v oblasti internetu během roku 2008. Připomeňme předpremiéry oblíbených seriálů ve Videopůjčovně ČT, dvanáct kanálů s živým vysíláním z letních olympijských her Peking 2008, nebo spuštění čistě internetových fotbalových přenosů z Gambrinus ligy na webu Fotbal živě.

zdroj: PR ČT





Reklama




Vybrané články