Quantcast

Lednové novinky na satelitech

| Tisk

První měsíc roku 2005 přinese řadu nových televizních a rozhlasových programů a doplňkových služeb. Parabola.cz Vám přináší informace o těch stanicích, které zveřejnili svůj záměr spustit vysílání v průběhu ledna 2005. Informace považujte nadále jako předběžné. Do startu vysílání nových stanic se může přihodit celá řada nečekaných událostí, které mohou zahájení vysílání oddálit.

Informace o prvních třech nových programech potěší především abonenty UPC Direct v České republice a na Slovensku.

FOX KIDS - JETIX
Již 1.ledna 2005 se populární dětský kanál Fox Kids "promění" v Jetix. K "rebrandingu" dojde nejenom v Česku, na Slovensku a v Maďarsku, ale ve všech zemích, kde působí síť stanic Jetix Europe. Jetix se na Nový rok objeví např. v Rusku (platforma NTV+, Eutelsat W4 ), Polsku (Cyfra+, Hot Bird), Německu (Premiere, Astra), Francii (Canal Satellite Numerique, Astra), Španělsku (Digital+, Astra/Hispasat), Itálii (Sky Italia, Hot Bird), Řecku (Nova Hellas, Hot Bird), Nizozemí (Canal Digitaal, Astra) a Velké Británii (Sky Digital, Astra2).

Více informací o Jetix najdete zde.

EUROSPORT 2
Dne 10.ledna 2004 odstartuje v paketu UPC Direct nový sportovní kanál Eurosport 2. Stanice bude přinášet magazíny a přímé přenosy,které již nestačí odvysílat program Eurosport.

Odpoledne, večer a celé víkendy budou věnovány přenosům a záznamům. V roce 2005 bude odvysíláno celých 1.800 hodin programů, z toho 460 hodin bude v přímém přenosu. Stěžejními sporty Eurosportu 2 budou tenis, motorismus, zimní sporty a fotbal. Eurosport 2 bude nabízet i alternativní přímé přenosy. Pokud bude diváka zajímat například jiný tenisový duel, než který se momentálně vysílá na Eurosportu, stačí přepnout na kanál Eurosport 2.

Distribuční signál stanice Eurosport 2 pro kabelové sítě a operátory satelitních platforem bude na satelitu Hot Bird 6 (13 stupňů východně), na kmitočtu 12,558 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. Program Eurosport 2 zde bude zakódován systémem Viaccess PC 2.3.

TV PAPRIKA
Třetím nový kanálem pro české a slovenské diváky bude TV PAPRIKA. Stanice se objeví v kabelových sítích společnosti UPC a také v nabídce UPC Direct. Tento program se v paketu UPC Direct již na satelitu Astra 1G (19,2 stupňů východně), na freq. 11,992 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4 vysílá. Program je zatím zařazen jen do nabídky maďarským abonentům UPC Direct.

Více informací o TV Paprika najdete zde.

MAX TV
V první lednové dekádě se v nabídce Sky Digital objeví program Max TV. Kanál rozšíří nabídku nákupních kanálů.

UK PEOPLE +1
V první polovině ledna odstartuje další program z balíku programů UK TV. Diváci se mohou těšit na kanál UK PEOPLE s hodinovým časovým posunem. UK PEOPLE +1 nabídne dokumentární pořady o významných osobnostech. Program se objeví v paketu Sky Digital. Signál bude zakódován systémem Videoguard.

VECTONE WORLD
Rodina kanálů Vectone se v průběhu ledna rozšíří o nový asijský kanál Vectone World. Program se objeví v paketu Sky Digital (Astra 2/Eurobird-1). Zatím není známo, zda se bude program vysílat volně či bude kódován.

Vectone World bude zpravodajská televizní stanice, která má velkou šanci získat diváky (nejenom) na britských ostrovech.

ONE TV
V polovině ledna odstartuje v paketu Sky Digital program One TV. Stanice bude přinášet zábavné pořady, které jsou populární v USA. Podrobnosti o stanici budou zveřejněny později.

FIZZ TV
V posledním lednovém týdnu se paket Sky Digital rozšíří o nový hudební kanál Fizz TV. Bližší informace o této stanici zatím nejsou k dispozici.

LOOK 4 LOVE
Na konec měsíce je naplánován start nového seznamovacího kanálu Look4Love. Stanice v paketu Sky Digital (Astra 2 + Eurobird1 na 28,2/28,5°E) doplní nabídku volně vysílaných programů Dating Channel (11,392 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 2/3) a GayDate (11,488 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 2/3).

REALITY TV +1
Koncem ledna se v platformě Sky Digital objeví kanál Reality TV s hodinovým časovým posunem. Připomeňme, že kanál Reality TV vysílá i v paketu UPC Direct na satelitu Astra 19,2°E.

Britská verze Reality TV se jako jediná verze vysílá (zatím) volně na družici Astra 2 (28,2°E), na kmitočtu 12,402 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 2/3.

JUIZE FM
Juize FM, nizozemské rádio pro mladé posluchače, odnož populárního Rádia 538, zahájí dne 1.ledna 2005 vysílání na satelitu. Juize FM vysílá na základě sloganu Hip Hop a R&B od A až po Z.

Stanice Juize FM bude vysílat volně na satelitu Astra 1G (pozice 19,2 stupňů východně), na kmitočtu 12,574 GHz (polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6) v rámci platformy Canal Digitaal. Testovací vysílání se již objevilo na parametrech: SID 5071, audio PID 229. Juize FM doposud vysílalo pouze přes internet a některé kabelové sítě v Nizozemí.

SKY TG24, SKY METEO
Operátor Sky Italia (Hot Bird 13°E) spustí interaktivní servisy svých tématických televizních kanálů - informačního Sky TG24 a kanálu věnovaný meteorologickým informacím Sky Meteo 24. Obě služby budou dostupné abonentům od 18.ledna příštího roku.

Služby mohou využívat jak uživatelé GoldBoxů (Seca2), tak i SkyBoxů (NDS). Prostřednictvím Sky Meteo si uživatel bude moci zjistit počasí ve 150 místech ve všech provincích Itálie. Obdobná služba, kterou bude nabízet Sky TG24, funguje ve Velké Británii, kde ji nabízí Sky News.

GREAT BRITISH TELEVISION
V polovině ledna 2005 bude v EPG paketu Sky Digital přejmenován kanál Information TV na Great British Television. Ve stejné době zřejmě dojde také i ke změně EPG čísla předvolby programu.

Provozovatel Information TV nedávno podepsal kontrakt s provozovatelem Great British Television. Cílem smlouvy je sdílení jednoho EPG kanálu v paketu Sky Digital. Great British Television bude vysílat denně od 17:00 do 01:00 hodin středoevropského času a nabídne kvalitní zábavné programy ("staré hodnoty, ale s novým pojetím"). Ve zbývajícím čase bude prostor využívat Information TV.

Provozovatelé chtějí v dohledné době spustit interaktivní služby, které budou k dispozici všem uživatelům přijímačů Sky Digital pod červeným tlačítkem. V současnosti probíhají i jednání o zařazení programů do nabídky kabelových sítí.

SLAVIA TV
Začátkem ledna 2005 se rozšíří bohatá nabídka ukrajinských nekódovaných programů o další FTA kanál. V prvních dnech příštího roku se na satelitu PanAmSat-4 (72 stupňů východně) objeví ukrajinský sportovní kanál pod názvem Slavia TV.

Slavia TV bude vysílat na družici PanAmSat 4 (72°E), na kmitočtu 12,693 GHz, polarizace vertikální, SR 2233, FEC 7/8. Ve střední a východní Evropě bude EIRP transpondéru dosahovat až 50 dBW, což znamená, že pro příjem bude postačovat poměrně parabola. Vhodná bude anténa od 90 cm.

THE BIOGRAPHY CHANNEL
Multicanal, producent španělských tématických kanálů Sol Música, Canal Hollywood, Canal de Historia a Odisea odstartuje 15.ledna 2005 The Biography Channel v portugalském jazyce. Stanice se objeví v tamních kabelových sítích v celé zemi a také v digitální platformě TV Cabo.

V první fázi bude kanál vysílán jako programový blok stanice Canal de Historia (The History Channel). Podle ohlasů na vysílání bloku programů začne stanice vysílat na samostatném kanále. Multicanal v současnosti jedná se španělskými operátory kabelových sítích o eventuálním zařazení programu do nabídky.



The Biography Channel bude vysílat pořady ve španělštině i portugalštině. Kanál byl do té doby vysílán jen v rámci paketu Sky Digital a v USA, kde se nabízen v kabelových sítích a satelitních platformách.

MOSAIK TV, JOB SHOP TV
Dne 1.ledna 2005 se rozšíří již bohatá nabídka na nejsledovanějším satelitním komplexu družic Astra o další německojazyčné kanály.

Mosaik TV nabídne nakupování prostřednictvím televizní obrazovky, lifestylové magazíny, dokumentární pořady a reportáže o zdraví, fitness. Stanice bude vysílat 24 hodiny denně.

Druhou novou stanicí bude Job Shop TV. Kanál bude nabízet pracovní příležitosti. V Německu je v současné době okolo 4 miliónů nezaměstnaných a nový kanál má přispět v hledání nového pracovního uplatnění.

redakce





Reklama




Vybrané články