Quantcast

Češi nevědí co je digitální televize a zprávy vnímají s rozpaky

| Tisk

logoČeský telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil Technický plán přechodu (TPP) na digitální vysílání a masmédia informovala veřejnost.

A tak se zprávy o digitální televizi dostaly i mimo působnost odborných a specializovaných médií –internetových serverů a časopisů. Česká veřejnost se tak poprvé v masovém rozsahu dozvěděla, že v roce 2010 klasická, tedy současná (analogová – veřejnosti neznámý technický pojem) televize skončí.

V mnohých lidech to vyvolalo zděšení a nedůvěru. Stejně asi jako na konci 90. let, kdy do ČR vstoupil Internet a stolní počítače se pomalu ale jistě stávaly realitou i v domácnostech a nikoliv jen ve školách a velkých firmách.

O digitální televizi referovaly celostátní deníky, zpravodajské weby i rádia. Naopak informace o digitální televizi nezazněly v úterních zprávách TV Nova ani Prima TV. Pouze Česká televize splnila veřejnoprávní službu a ve své hlavní zpravodajské relaci Události na ČT1 zařadila příspěvek jako čtvrtý od konce.

Server parabola.cz udělal průzkum, kterého se zúčastnil náhodný a statisticky nereprezentativní vzorek obyvatel ČR. V Ústí nad Labem jsme zjišťovali, zda lidé vědí, co je digitální televize a že si budou muset koupit set-top-box nebo digitální televizor - pokud budou chtít sledovat televizní programy.

A jaké je zjištění?

Nikdo z oslovených obyvatel města nevěděl, co je televizní digitální vysílání. Při upozornění, že si budou muset koupit přídavné zařízení, tzv. set-top box, aby mohli televizi vůbec sledovat, zavládalo zděšení a místy rozhořčení. Nejčastějším argumentem byla zmiňována cena za pořízení. Lidé to považují za další zbytečné „vyhazování“ peněz.

Oslovená veřejnost si vůbec neuvědomovala argument, že obraz bude v lepší kvalitě. Neumí si to představit a z průzkumu vyplynulo, že si na špatný a zrnící příjem veřejnost zvykla a bere ho jako samozřejmost.

Obyvatelé Ústí nad Labem jsou rovněž navyklí, že zde přijímají většinou jen terestrické programy ČT1, ČT2 a TV Nova. Příjem Prima TV je jen v některých částech aglomerace severočeské metropole.

Při zmínce, že k dispozici bude nových šest programů (Z1, TV Pohoda, RTA, Óčko, Febio TV a TV Barrandov,) zaznívaly negativní reakce s odkazem na to, že stejně „v té televizi nic není, kromě telenovel, hloupých reality show a reklam“.

Kuriózní moment nastal v jedné z ústeckých posiloven, kdy moderátor rádia Most četl informaci o tom, že v roce 2010 skončí „současná“ televize a všichni si budou muset koupit set-top box. Moderátor rádia sám evidentně nevěděl, o čem mluví, co set-top box vůbec je a hlavně informaci pojal bulvárním stylem: „čeká nás konec televize.“

V tento okamžik celé osazenstvo v místnosti ztichlo a po skončení informačního vstupu začalo bouřlivé dohadování, kdo za to může. Viník se nakonec našel: vláda v Praze.



Právě Ústí nad Labem a Domažlice budou dva první regiony, kde se spustí digitální vysílání v DVB-T.

Na řadu vstoupí následující ucelené oblasti: Trutnov (září 2007), Brno (říjen 2007), Praha (prosinec 2007), Sušice (únor 2008), Plzeň (březen 2008), Ostrava (červen 2008), Jihlava (listopad 2008), České Budějovice (červen 2009), Jeseník (září 2009), Zlín (říjen 2009).

Termíny ukončení celkového souběhu analogu a digitálu jsou následující: Trutnov (prosinec 2008), Brno (únor 2009), Praha (únor 2009), Sušice (únor 2009), Plzeň (květen 2009), Ostrava (červen 2009), Jihlava (leden 2010), České Budějovice (srpen 2010), Jeseník (říjen 2010), Zlín (říjen 2010).

Zatím se počítá se čtyřmi sítěmi. Vznikne veřejnoprávní multiplex pro programy České televize a sítě 2 (současná A), 3 (současná B) a 4 (současná C).

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články