Quantcast

14 připomínek k návrhu přechodu na digitální pozemní vysílání

| Tisk

logoČeský telekomunikační úřad (ČTÚ) eviduje 14 připomínek k plánu přechodu z analogového na digitální pozemní vysílání. Termín pro podádání připomínek vypršel tuto středu, tj. 16.8.2006. Co provozovatelé požadují a jaké mají k TPP (Technický plán přechodu) připomínky?

K TPP zaslali připomínky majitelé nových digitálních licencí, provozovatelé sítí i mobilní operátoři - konkrétně B PLUS TV a.s., První zpravodajská a.s., Česká televize, Televize FEBIO s.r.o., Stanice O, a.s., Barrandov Studio a.s., Radiokomunikace a.s., FTV Prima, spol. s.r.o., Czech Digital Group, a.s., Telefónica O2 Czech Republic, a.s., T-Mobile Czech Republic a.s., Profi-Invest, a.s., Česká Asociace Kompetitivních komunikací (ČAKK) a Regionální Televizní Agentura, a.s. (RTA). Všechny připomínky jednotlivých subjektů byly zveřejněny na stránkách ČTÚ, s výjimkou FTA Prima, spol. s.r.o, která informace považuje za důvěrné a zveřejnění si nepřála.

Nové digitální televize (TV Óčko, Febio TV) požadují ukončení analogového pozemního vysílání v Česku k 9.9.2009. Tento termín by měl být termínem odpojení posledního analogového vysílače. Podle návrhu Febio TV by měl plán TPP obsahovat i sankce nedodržení plánu. "Za každý den zpoždění má ČTÚ uhranit každému držiteli licence na vysílání v DVB-T sítích sumu ve výši 100 tisíc Kč jako náhradu uza vzniklou škodu způsobenou tímto zpožděním a to převodem celkové sumy, odpovídající počtu dní zpoždění, na účet vysílatele do 30 dnů od uvedení vysílače pro šíření zemského digitálního televizního vysílání v příslušné ucelené oblasti do trvalého provozu."

Souběžné analogové a digitální v jednotlivých oblastech by mělo být dlouhé minimálně 3 a maximálně 6 měsíců. TV Óčko požaduje sjednotit termíny pro oblasti Praha/Praha-město a Brno. Podle Óčka má zde probíhat souběžné ATV a DTV 4 měsíce. "Analogová tma" zde má nastat v březnu 2008. Stejnou dobu paralelního vysílání ATV a DTV požaduje o pro Ostravu. Vypnutí posledního analogového vysílače si přeje v srpnu 2008. "Uvedené oblasti - Praha, Brno, Ostrava - jsou pro nové vysílatele životně důležité, jsou to největší aglomerace, s největší kupní sílou. Víme, že v oblasti Prahy je kritický kanál 53 a v oblasti Ostravy kanál 48. Ale ČT 2 má zabezpečené pokrytí Prahy současným vysíláním DVB-T. Největším problém je s vysíláním Primy na kanálu 48 v Ostravě, ale tady by měl právě ČTÚ donutit všechny zúčasněné k rychlému pokrytí Ostravy digitálním vysíláním. Co se týká oblasti Brna, mělo by se alespoň vypnout Brno-město," uvádí ve svém návrhu TV Óčko.

Radiokomunikace mají k TPP i technickou připomínku k výstavbě vysílačů. Zmiňuje vysílače v západních Čechách. "Termíny spuštění vysílání v oblastech Sušice a Plzeň nejsou optimální, neboť lokality jsou v zimním období nedostupné pro těžší techniku, která je nutná pro výstavbu."



Podle RTA není v TPP vyřešena problematika regionálního vysílání do doby ukončení analogového vysílání. Plán přechodu počítá s jednou kmitočtovou sítí, která bude vyhrazena pro regionální vysílání. Vznik této sítě je ale naplánován až po odpojení posledního analogového vysílače v ČR.

Jednotlivé připomínky subjektů nyní ČTÚ zhodnotí a koncem srpna až začátkem září vydá definitivní verzi, která bude podstoupena schválení vládě. O termínu ukončení dosavadního analogového vysílání se ještě diskutuje. ADT (Asociace digitálních televizí) i RRTV souhlasí s termínem "analogové tmy" 9.9.2009. Česká televize i ČTÚ prosazují datum 10.10.2010 a podle TV Nova by mělo analogové vysílání u nás skončit v letech 2011 až 2012.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články