Quantcast

Vypnutí analogu až v roce 2010? Mnozí nesouhlasí

| Tisk

logoČeský telekomunikační úřad (ČTÚ) koncem července zveřejnil návrh Technického plánu přechodu (TPP) na digitální vysílání. Jsou připomínky.

A to z několika stran. ČTÚ s tím počítal. Ozvat se do patnácti dnů od zveřejnění mohl kdokoliv.

Zainteresované strany toho využily. Nespokojena je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), Národní koordinační skupina (NKS), Asociace digitálních televizí (ADT) i třeba společnost Teleko. Ta jako člen mezinárodní organizace World DAB Forum usiluje o brzké zavedení digitálního rozhlasového a televizního vysílání systémy T-DAB a T-DMB.

„Chybí termín ukončení vysílání na kanálu 12 – pouze je odkaz v odůvodnění článku 10, že vysílače Ústí nad Labem a Domažlice budou řešeny samostatně. Tato formulace je příliš volná. Navrhujeme zařadit do tabulky v článku 10 tyto analogové kóty s termíny ukončení vysílání, a to v co nejkratší době z důvodu již nastalého rušení vysílači T-DABu z Německa,“ říká serveru parabola.cz Tomáš Řapek, jednatel společnosti Teleko.

Nelíbí se ani tabulka v článku 10. „Postrádáme termíny ukončení vysílání na kanálech 6 – vysílače Klatovy a Hradec Králové. Navrhujeme zařadit do tabulky v článku 10 tyto analogové kóty s termíny ukončení vysílání, a to také v co nejkratší době, neboť blokují využití 5. kanálů,“ doplňuje Řapek.

Příbramské firmě Teleko pro vysílání T-DAB a T-DMB byly přiděleny v souladu s návrhem českého administrátora – ČTÚ konferencí GE06 kanály v III. televizním pásmu 5A-D, 10A-D, 11A-D a 12A-D. Tyto kanály zasahují do stávajících televizních kanálů 6, 10, 11 a 12. Teoretická možnost využití DAB/DMB allotmentů nastane v červnu 2007. Obě platformy využívají digitální systém: DAB je pro rozhlas, DMB pro mobilní telefony.

Navržené TPP se ale nezamlouvá ani RRTV. Proč? Český telekomunikační úřad totiž navrhl ukončení analogu v České republice k 10. říjnu 2010. Vidí to jako kompromisní řešení vzhledem k negativnímu postoji zejména televize Nova. Ta žádala definitivní vypnutí analogu až v roce 2011. Naopak Asociace digitálních televizí, jejímž členem chce být i TV Nova, požaduje konec analogu v Česku už k 9. září 2009.



Jestli v tomto bodě TV Nova nevidí rozpor, se serveru parabola.cz nepodařilo zjistit. Tiskové oddělení na dotazy týkající se digitalizace nereaguje. Podle dřívějších vyjádření nejsledovanější komerční televize považuje vypínání analogu za ukvapený krok a nejraději by byla, kdyby analogová tma nastala až v roce 2012.

Naopak RRTV doporučila ČTÚ zkrátit termíny pro zahájení vysílání DVB-T uvedené v harmonogramu rozvoje vysílací sítě pro šíření multiplexu určeném pro Českou televizi. Termín definitivního ukončení analogového vysílání v České republice by pak měl být podle radních už 9. září 2009. To si přeje i Asociace digitálních televizí, sdružující šest nových digitálních provozovatelů.

S urychleným vypínáním analogu souhlasí i Národní koordinační skupina, které předsedá Zdeněk Duspiva. Zabýval se digitalizací už i na Ministerstvu informatiky.

Duspiva se domnívá, že je nyní potřeba dobře připravit pilotní projekt přechodu na digitální vysílání v Domažlicích. Začít by se mělo už letos na podzim, následovat bude Ústí nad Labem.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články