Quantcast

BBC spolu s ITV spustí platformu FreeSat

| Tisk

logo Britská veřejnoprávní korporace BBC spolu s komerční sítí ITV spustí na jaře příštího roku bezplatnou satelitní platformu FreeSat. Dnes BBC Trust, sbor dvanácti moudrých, dal projektu národní satelitní platformy zelenou.

BBC spolu s ITV spustí platformu FreeSat a hovoří o ni jako o FTV (free to view - kódované vysílání bez poplatku), nikoliv FTA (free to air - volné vysílání), což by praxi znamenalo, že programy BBC a zřejmě i ITV by byly na satelitu Astra 2D (28,2°E) zakódovány. Podle dostupných informací by mělo satelitní vysílání BBC a ITV zůstat nadále nekódované - přinejmenším do doby přechodu z analogového na digitální pozemní vysílání.

Platforma Freesat, jak je v současnosti chápána, nabídne programy ve standardním (SD) a vysokém rozlišení (HD) vysílatelů BBC a ITV. V nové službě se mohou objevit i kanály jiných provozovatelů, kteří projeví zájem účastnit se nové satelitní sítě. Mark Thompson, generální ředitel BBC k Freesatu uvedl: "Cílem BBC je spuštění paketu Freesat k podpoře přechodu na digitální (pozemní) vysílání a jako prostředku k poskytnutí další cesty příjmu digitálních televizních a rozhlasových programů BBC a ITV bez poplatků."

Všechny programy BBC a ITV byly od počátku součástí digitální satelitní platformy Sky Digital koncernu BSkyB. Na jaře roku 2003 se BBC s BSkyB nedohodla na výši poplatků za používání kódovacího systému NDS Videoguard a smlouvu neprodloužila. Kanály BBC se v létě stejného roku přesunuly ze satelitů Astra 2A a Astra 2B (28,2°E), které signálem pokrývají většinu Evropy, na družici Astra 2D na stejné pozici. Tento satelit primárně pokrývá britské ostrovy s minimálním přesahem signálu do zbývající části Evropy. Díky omezenému pokrytí satelitním signálem mohla BBC přejít na nekódované vysílání. Majitelé větších parabol (průměry 180 až 240 cm) v Česku a na Slovensku zjistili, že s menšími či většími úspěchy lze signály ze satelitu Astra 2D přijímat i u nás.

V listopadu 2005 se k volnému satelitnímu vysílání připojila i komerční síť kanálů ITV. Později i E4.



Satelitnímu trhu ve Velké Británii v současné době dominuje platforma Sky Digital, která má aktuálně okolo 8 milionů abonentů. Provozovatel již dříve představil "svůj" Freesat pod názvem FreeSatFromSky a obsahuje všechny volně vysílané programy na pozici 28,2°E a 28,5°E a také multimediální aplikace a některé FTV programy. Pro příjem této služby potřebuje zákazník satelitní komplet dodávaný provozovatelem. Uživatel se pak může rozhodnout, zda se stane abonentem některého z programových balíčků Sky Digital.

Z digitálních platforem dnes má nejvíce diváků nikoliv Sky Digital, nýbrž bezplatná pozemní DVB-T síť Freeview. Ta nedávno předstihla svého satelitního konkurenta. Freeview nyní přijímá 8,2 milionů britských domácností.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články