Quantcast

TV Nova ze satelitu?

| Tisk

TV NOVAV souvislosti s nastupující digitalizací na pozemních vysílačích v Německu se již delší dobu objevují problémy s příjmem české komerční televize NOVA z vysílače Ústí nad Labem - Buková hora na 12.kanále. Totožný kanál totiž využívá v Německu digitální pozemní rozhlas a způsobuje tak divákům v severních Čechách značné problémy s příjmem TV NOVA. Mezinárodní dohody upřednostňují rozhlas z Německa. Problém by mohlo vyřešit doporučené vysílání TV NOVA i přes satelit.

Buková hora 12.kanál je pro společnost CET21, provozovatele TV NOVA, klíčovým vysílačem. Tento vysílač o výkonu 100kW pokrývá svým signálem značnou část severních Čech. Vzhledem k problémům s 12.kanálem v Ústí nad Labem byla dána žádost o mezinárodní koordinaci 58.kanálu. Ten by měl být částečnou náhradou za současný 12.kanál. Adekvátní náhrada za 12.kanál neexistuje.

Jedno z navrhovaných řešení je náhrada signálu z několika jiných okolních vysílačů - konkrétně Liberec, Trutnov a Chomutov. Tato náhrada však neřeší problém s 34mi převaděči, které navazují na vysílač Buková hora.

ČTÚ proto provozovateli doporučuje, aby šířil program TV NOVA pomocí družice. Satelitní signál by se pak využíval na řadě převaděčů, které jsou doposud v tomto případě závislé na vysílači na Bukové hoře. Je pochopitelné, že satelitní vysílání TV NOVA by vyřešilo v mnoha případech problémy s příjmem i na jiných místech v ČR a v případě vyřešení autorských práv i na Slovensku.



S rozšiřováním pozemního digitálního vysílání v okolních státech je možné, že podobných těžko řešitelných problémů s příjmem programu TV NOVA může přibývat, zejména v příhraničních oblastech. Pokud se těchto případů objeví víc, dá se předpokládat, že situace by mohla přinutit provozovatele TV Nova v rámci zachování určité kvality obrazu vysílat program TV NOVA i ze satelitu. Vysílání by zřejmě bylo šířeno z důvodu autorských práv kódovaně. Je otázkou, zda by byl umožněn i individuální příjem o který stále častěji žádají diváci nejen v České republice.
Připomeňme, že TV Nova má do budoucna v plánu uvést na satelit svoje programy NOVA2 a NOVA3. Ty by měly být za pomocí slovenského TeleNoru vysílány přes satelit Intelsat 707 (1W). Zde již na kmitočtu 11,540 GHz, polarizace vertikální, SR 26000, FEC 3/4 vysílá 'slovenská Nova' - JOJ TV (kód Conax). TV NOVA by tedy teoreticky mohla být zařazena v uvedeném paketu.

Podle informací v článku na radiotv.cz
Parabola.cz





Reklama




Vybrané články