Quantcast

Home TV - slovenská dokumentární stanice bude na satelitu Thor 5

| Tisk

logo Na Slovensku vzniká nový tématický kanál - dokumentární stanice pod názvem Home TV. Program bude šířen prostřednictvím satelitu Thor 5 (0,8 st. západně). Slovenská Rada pro vysílání a retransmisi (RVR), obdoba české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, udělila na svém zasedání licenci pro kabelové a satelitní vysílání bratislavské společnosti Home TV, s.r.o. licenci na program pod názvem Home TV. Licence platí 12 let.

Home TV bude vysílat 18 hodin programu denně. Program bude šířen prostřednictvím satelitu Thor 5 (0,8°W) skandinávského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting a také prostřednictvím kabelových sítí společnosti SATRO, s.r.o. Kanál Home TV s multiregionálním charakterem se zaměří především na dokumentární pořady (89 procent vysílacího času). Zbývající vysílací prostor vyplní publicistické pořady (11%). Programové schéma bude z 80 procent tvořeno relacemi, 20% budou tvořit doplňkové vysílání.

Stanice Home TV musí podle licenčních podmínek odvysílat minimálně 19 procent z vysílacího času pořady ve veřejném zájmu. Polovinu vysílacího času Home TV zaplní pořady evropské produkce a evropská díla vytvořená nezávislými producenty.

Home TV bude vysílat slovensky a česky.



Na Slovensku již působí řada tématických stanic. Většina z nich vysílá volně prostřednictvím satelitů Thor 3 a Thor 5 (0,8 st. západně) - katolická TV Lux, regionální CE TV a TV Patriot, hudební a interaktivní Musix Box, interaktivní Televízo, videoklipová Musiq1, dětská Bebe TV (v rámci promo kanálu Focus Sat) a dále řada komerčních rozhlasových stanic - Rádio One Banská Bystrica, Radio Kiss, Radio Expres, Hornet Radio a Rádio Hit FM.

Přes stejný satelitní systém Thor 3/Thor 5 a Intelsat 10-02 (0,8°W/1°W) se vysílá i multiregionální satelitní pay-tv Digi TV, která působí i v České republice a na Slovensku. Takže slovenské FTA programy mohou přijímat i zákazníci této platformy. K dalšímu rozvoji této orbitální pozice dojde po vynesení satelitu Thor 6, který nahradí Thor 3 a také přinese další kapacitu pro expanzi.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články