Quantcast

Iqon force 1 - dvoutuner a interní disk

| Tisk

V poslední době se na trhu objevují stále nové a nové přijímače, nejen osvědčení výrobci a známé značky, ale také úplně nové neznámé názvy modelů. Orientovat se v tomto přívalu nebývá snadné, stejně jako si vybrat ten vhodný, který bude splňovat všechny požadavky a potřeby uživatele. Trochu bych to porovnal s trhem mobilních telefonů, kde v podstatě uvnitř mobilu najdete vždy jen jeden z několika málo čipů a záleží na doplňkové výbavě a operačním systému s jeho rozhraním, které nás přesvědčí, že to je ten pravý výrobek, mnohdy i od neznámého výrobce.

Dnes zde představím zajímavý přijímač jak značkou, tak vzhledem a výbavou. Už jeho pojmenování může být složité na vyslovení, to mu však na použitelnosti nijak neubírá. V srdci mu tluče velmi výkonný čip Broadcom BCM7356 na kmitočtu 1.3 GHz a s okolní sítí může komunikovat až 1 Gbps.


obrázek

Samotný obal nijak nevyniká z průměru. Zajímavé je, že na něm sice najdete informaci o tom, že operačním systémem je otevřená platforma Linux kompatibilní s Enigmou, podrobnosti o konkrétní verzi však chybí. A to je škoda, protože použitý OpenPLi je velmi zdařilá odnož Enigmy, jen se o tom dozvíte, až si přijímač poprvé pustíte.


obrázek


Další překvapení, řekl bych, že ještě větší, nás čeká při vybalování. Další škoda, že se z krabice nedozvíme velké plus pro použití přijímače: možnost instalace interního pevného disku. Na stole nám totiž zůstane nejen přijímač, dálkový ovladač s bateriemi, napájecí adaptér a návody, ale také kabel pro připojení a šroubky pro montáž interního pevného disku. Bohužel až když přijímač rozšroubujeme, zjistíme, že pouze dvou a půl palcového. Trochu chybí HDMI kabel.


obrázek

Přední panel obsahuje standardní ovládací prvky, jako je zapínací tlačítko, ovládání změny kanálů a hlasitosti. Dříve používané tlačítko pro vstup do Menu ale chybí.


obrázek


V pravé části jsou dvířka ukrývající USB 2.0 port pro připojení flash disku nebo pevného disku, slot pro vložení přístupové karty a CI slot pro vložení CAM dekódovacího modulu.


obrázek

Na zadním panelu se nachází postupně dva vstupy pro satelitní antény – výstupy chybí, propojit druhý vstup s první anténou je možné pouhým nastavením antény v Menu přijímače. Dále zde vidíme optický výstup digitálního zvuku, analogové (a dnes už jen výjimečně používané) výstupy obrazu a zvuku, HDMI konektor pro připojení TV s vysokým rozlišením, konektor pro připojení přijímače do počítačové sítě a další dva USB 2.0 konektory. Všechny USB mají napájení až 500 mA, takže dokážou bez problémů uživit i externí pevné disky. Vzhledem k maximálnímu výstupnímu proudu napájecího adaptéru 3,5 A bych ale nespoléhal na to, že ten bude moci uživit interní HDD a 3 externí přes USB. Takovéto extrémy ale při normálním používání přijímače snad nehrozí. Dále zde vidíme sériový servisní port RS-232, vypínač napájení (vcelku zbytečný, protože když vypnete přijímač, adaptér je stále v provozu), vstup napájení (12V umožní použití i v karavanech nebo automobilech) a ventilátor, u kterého můžeme programově řídit rychlost otáček.


obrázek

Dálkový ovladač je nádherně ergonomický, vyvážený, všechna tlačítka jsou z příjemné gumy, samostatná, s dobrými odstupy a různě tvarovaná, takže není problém po chvíli používání najít to správné i po tmě. Navíc tlačítka pro změnu hlasitosti a kanálu jsou fosforeskující.


obrázek

Uvnitř přijímače nás okamžitě zaujme držák pevného disku, jak jsem se zmínil v úvodu, jen 2,5“. To je škoda, protože prostoru uvnitř přístroje je dostatek a kdyby se vývojáři více zamysleli, jistě by do stejného šasi dokázali zaintegrovat držák pro více požívané (a mnohdy levnější) 3,5“ interní pevné disky.


obrázek

Díky čipu BCM7356 bylo možné vybavit přijímač dvěma tunery i analogovými výstupy a interním SATA rozhraním, v podstatě jsou plně využity schopnosti a rozhraní tohoto čipu a všechno je to na jedné základní desce. Samostatnou část tvoří jen čtečka přístupových karet a 12ti znakový VFD displej s tlačítky předního ovládání.


obrázek

Jak je zvykem u každého přijímače, po prvním zapnutí se objeví průvodce nastavením. Po vzoru a z jádra Enigmy je tento průvodce notoricky známý, stejně jako množství podporovaných jazyků. Pochopitelně že čeština nesmí chybět. S velkým množstvím funkcí však na nedokonalost překladu brzy narazíme, není to však nic, co by bránilo v běžném používání.


obrázek

Za velmi zdařilé považuji pozadí základní obrazovky, které nám velmi líbivý způsobem připomíná, že právě firmware OpenPLi je tu pro velkou řadu přijímačů už 10 let. U mnoha přístrojů to byla dokonce záchrana používání a rozvoje v momentu, kdy výrobce ukončil jakoukoliv podporu starších hardwarů. Zajímavou zprávou je, že i další skupina tvůrců fw pro satelitní přijímače, známá pod označením AOpen.tv už také vydala svoji verzi pro tento přijímač (image naleznete ZDE). A mít u HW na výběr z více firmwarů, to se mi velmi líbí. Já osobně však zůstanu u OpenPLi, které znám důvěrně a jsem zvědavý, jak bude pracovat na tomto stroji.


obrázek

Hlavní menu není příliš přeplácané, jeho jednoduchost ale nabízí všechny základní možnosti používání a rozevírá se do samostatných celků, u kterých najdeme všechna důležitá i zajímavá nastavení a funkce.


obrázek

Ladění probíhá velmi rychle a přijímač nalezne bez problémů i nejnovější kanály na satelitním nebi.


obrázek

Také po vložení dekódovacího modulu všechny pracuje správně a v Menu najdeme odpovídající informace i ovládání. Pro použití samostatné přístupové karty je ale potřeba instalovat příslušný SW dekodér a správně jej nastavit, aby uměl s kartou komunikovat. Do této činnosti by se měli pouštět jen znalí uživatelé.


obrázek

Hlavní sílou pro rozšíření využívání přijímače jsou pluginy (zásuvné softwarové moduly). Již v základu je jich celá řada naistalována.


obrázek

Teprve po připojení přijímače na internet a zvolení stahování dalších pluginů se objeví tematicky tříděný seznam dostupných modulů. Bylo by vcelku zbytečné zde vše popisovat, mohu všechny ujistit, že rozmanitost se veliká a každý si jistě vybere oblast zájmů.


obrázek

Základní informační pruh je naopak velmi jednoduchý a poskytuje jen ty nejpotřebnější údaje. Grafické ikony nám napoví více o sledovaném kanálu, EPG prozradí aktuální a příští vysílaný pořad.


obrázek

Teprve až druhým stiskem tlačítko OK se dostaneme do plných detailů, kde na druhou stranu najdeme téměř všechny informace, které v daný okamžik přijímač a kanál mohou poskytnout.


obrázek

Velmi dobře je propracovaný i elektronický programový průvodce EPG, který se snaží využít plného rozlišení obrazovky a dokáže na ni vměstnat maximum pořadů podle zvoleného seznamu kanálů. Pod barevnými tlačítky DO se pak nacházejí další rozšířené funkce, jako je změna vzhledu EPG, hledání pořadů atd… Kurzorem si pak můžeme vybrat z jiného kanálu jiný pořad, a buď nám stačí informace ve spodním pruhu, nebo si necháme vypsat detaily.


obrázek

Zvolením detailního EPG si můžeme v klidu pročíst poskytovatelem vysílané informace o zvoleném pořadu. Stále máme k dispozici náhled na aktuální pořad. Jedním tlačítkem (v našem případě Zeleným) pak můžeme nastavit časovač na přepnutí na vybraný pořad nebo (při připojení nebo instalovaném interním HDD) jeho uložení.


obrázek

Souhrn často používaných funkcí najdeme pod modrým tlačítkem DO, kde rychlým výběrem číselným tlačítkem můžeme žádanou funkci aktivovat. Seznam se automaticky doplňuje s množstvím instalovaných pluginů, které umí své funkce do tohoto seznamu přidávat.


obrázek

Velmi žádanou a propracovanou funkcí je Obraz v Obrazu (Picture in picture = PIP). Speciálním tlačítkem DO tuto funkci aktivujeme (stejně jako z rychlého „modrého“ menu). Aktuální program se přesune také do malého okna, my pak můžeme sledovat dva kanály najednou. Barevným tlačítky pak můžeme měnit umístění menšího okna nebo prohodit oba kanály v oknech. Díky této funkci nám neuteče žádný pořad, na který čekáme a toto čekání si zpříjemňujeme sledování jiného pořadu, nebo přepínám při právě probíhajících reklamách. Tato funkce pracovala velmi dobře i díky dvěma dekodérům obrazu v použitém procesoru, tak přijímač neměl problémy se dvěma HD kanály najednou. Pochopitelné je snížená možnost přepínání na jiné kanály při použití jedné antény a propojeným tunerům, plné využití pak najde v konfiguracích antén se dvojitými LNB nebo dokonce se dvěma nezávislými anténami.


obrázek

Pokud zvolený kanál vysílá HbbTV, je možno jej aktivovat v Menu přijímače a pak červeným tlačítkem zobrazit jeho nabídku. Tato funkce je dnes již také velmi rozšířená a nebudu ji detailně popisovat.


obrázek

Mohu hlavně potvrdit, že vše fungovalo jak má, ovládání bylo rychlé a spolehlivé. Většina funkcí je však pochopitelně přímo závislá na připojení přijímače na internet a jeho rychlosti.


obrázek

Sledování kanálů a funkce spojené se satelitním příjmem byly naprosto bezproblémové, zkusíme tedy nahrávání. Okamžitě přidávat, měnit i ukončovat nahrávání lze červeným tlačítkem, nebo lze použít běžné funkce časovače. Na připojený pevný disk jsem začal nahrávat 3 HD kanály.


obrázek

Všechny se uložily naprosto bez problémů a plynule. Pomocí přehrávače médií je pak možné si je kdykoliv prohlédnout. Zároveň s pořadem se ukládají i informace o něm z EPG.


obrázek

Díky gigabitovému síťovému rozhraní je přesun pořadů z interního pevného disku do počítače otázka několik sekund, maximálně minut. Přístup na interní soubody zajistí libovolný FTP klient. A samozřejmě odpověď na hlavní otázku: ANO – soubory se ukládají v dekódovaném stavu ve formátu TS, takže další manipulace s nimi je velmi jednoduchá. Soubory jsou pojmenovány datem, časem, kanálem i názvem pořadu, tudíž orientace ve velkém množství záznamů je velmi snadná.


obrázek

Díky nastavování síťového připojení je dále možno přehrávat soubory z libovolného umístění na síti, hlavně na sdílených discích NAS serverů nebo přímo počítačů. Vše je převzato z Enigmy a tak známé a snadno ovladatelné.


obrázek

Samotný přehrávač médií pak zvládá všechny známé formáty videí, mile mě překvapilo přehrávání FLV souborů. Občas jsem narazil na starší MPG soubory, výjimečně přijímač nepřehrál obraz nebo se přehrávání nedařilo řídit ani zastavit. Do optického digitálního výstupu zvuku bez problémů prochází Dolby Digital 5.1 i DTS, takže je možné si užít i velmi kvalitní zvuk. V nastavení je pak mnoho voleb, jaký tlačítky a jak ovládat různé přehrávací funkce včetně rychlého posunu, přeskakování kapitol či zrychlení a zpomalování přehrávání.

Z Enigmy je také převzato vzdálené ovládání přijímače pomocí webového rozhraní. Plugin se nazývá OpenWebif a jeho možnosti jsou velmi široké. Fungovalo naprosto spolehlivě a jeho podrobnější popis jistě najdete v ostatních recenzích na tomto serveru.


obrázek

S tímto prostředím je spjata i možnost přehrávat aktuálně sledovaný kanál pomocí streamingu i v počítači, připojeném na stejnou lokální počítačovou síť. Další test dopadnul naprosto bez problémů, přijímač hravě zvládá posílat celý datový tok po síti.


obrázek

Základní vlastnosti:

- HD DVB-S / DVB-S2 dvojtunerový satelitní přijímač
- 1.3 GHz Broadcom chipset (BCM7356)
- 256MB NAND Flash memory
- 1 GB DDR3 RAM
- Linux OpenPLi (kompatibilní Enigma E2)
- Ethernet 10/100/1000 Mbps
- Full HD (1080p 50Hz / Full 3D)
- Dvojité HD dekódování videa pro špičkové zobrazení PIP
- 1x CI pro vložení dekódovacího modulu
- 1x čtečka přístupových karet
- Připojení pro 2.5“ interní pevný disk
- 2x USB 2.0 port na zadním panelu
- 1x USB 2.0 port na předním panelu
- 1x optický výstup digitálního zvuku
- 12-tiznakový VFD displej
- HDMI v 1.4
- Přepínání kanálů <1 sekunda
- DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS
- Rozlišení videa - 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i
- Dekódování videa - MPEG-2, MPEG-4 kompatibilní
- Kmitočtový rozsah - 950 ~ 2150MHz
- Rozměry (mm) - 270 x 55 x 190
- Hmotnost 2 kg
- Příkon 0.5 W ve spánkovém módu

Klady
- Možnost montáže interního pevného disku
- Oddělená tlačítka dálkového ovladače, 4 fosforeskující.
- Rychlé přepínání i HD kódovaných kanálů
- Optický výstup zvuku zvládá DD i DTS

Zápory
- Interní pevný disk jen 2,5“
- Starší formáty videí se občas nepřehrají


- Ventilátor hlučnější, lze ale regulovat jeho otáčky (i vypnout)

Závěr

Tento přijímač je velmi zdařilá kombinace výkonného procesoru s využitím všech jeho rozhraní a dobře a dlouhodobě vyvíjeného firmwaru, který je zárukou stabilních funkcí i kontinuity další podpory a rozvoje v návaznosti na stávající hardware. Dva tunery rozšiřují možnosti využití, bezproblémové nahrávání více kanálů i ukládání pořadů v nekódovaném stavu jeho použitelnost velmi rozšiřuje. Přehrávač médií i přes malé problémy lze dobře považovat za prostředek multimediálního centra. Cenová relace je okolo 6500,- Kč s DPH.

Za zapůjčení přijímače děkuji firmě SAPRO, která nabízí tento přijímač na svém e-shopu za ďábelskou cenu 6666,- Kč s DPH, která plně odpovídá výbavě a funkcím.

Exklusivně pro server Parabola.cz

K.S. Ječný
( www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články