Quantcast

Falcon 9 vynesl satelit TurkmenAlem52E/MonacoSAT

| Tisk

Nosná raketa Falcon 9 vynesla do vesmíru v noci na 28. dubna 2015 první telekomunikační satelit Turkmenistánu - TurkmenAlem52E/MonacoSAT. Družice bude signálem pokrývat Evropu, část Asie a Afriky.

Falcon 9 odstartovala z kosmodromu Cape Canaveral z Floridy v noci z 27. na 28.4.2015 v 1:03 hodině středoevropského času. Na palubě měla družici TurkmenAlem52E/MonacoSAT. Za start zodpovídala americká společnost SpaceX.

Satelit TurkmenAlem52E/MonacoSAT zhotovila a dodala společnost Thales Alenia Space na bázi platformy Spacebus 4000 C2. Kosmický aparát při startu vážil 4.500 kg. Očekávaná životnost družice je 18 a více let.




TurkmenAlem52E/MonacoSAT bude pokrývat Evropu, střední Asii až k čínským hranicím a virtuálně celou Afriku. Po zprovoznění na orbitální dráze bude mít Turkmenistán první národní satelitní telekomunikační systém se zabezpečením telekomunikačních služeb v celé zemi. Turkmenské ministerstvo komunikací bude využívat orbitální pozici 52°E s monackým satelitním operátorem Space Systems International - Monaco (SSI-Monaco).

Družice je určena k distribuci televizních a rozhlasových programů a přístup k rychlému internetu.

TurkmenAlem52E/MonacoSAT bude vybaven celkem 38 transpondéry v Ku pásmu, které budou využívat některý ze tří svazků - West, East, MENA. Vzhledem k tomu, že nový satelit je společným projektem dvou zemí, bude chystaná kapacita rozdělena. 26 transpondérů bude využívat Turkmenistán, zbývajících 12 Monako.

Západní svazek (West) pokryje Turkmenistán, Uzbekistán, část Kazachstánu, většinu území Evropy, Pobaltí, Ukrajinu, západní část Ruské federace. V Česku a na Slovensku bude EIRP z tohoto svazku dosahovat EIRP kolem 50 dBW, což umožní přijímat programy na parabolách malých rozměrů (cca 70 cm).


obrázek

▲ mapa č. 1 - Footprint TurkmenAlem52E/MonacoSAT, West beam (mapy: MonacoSAT)

Východní svazek (East) umožní pokrýt signálem Turkmenistán, Turecko a západní Evropu (zejména Francii, Benelux, Německo, Velkou Británii, Irsko). V Česku bude EIRP činit kolem 51 dBW a to znamená, že pro příjem bude postačovat parabola menších rozměrů (60 až 70 cm). Směrem na východ má signál postupně klesat a podle mapky pokrytí mají být velmi rozdílné příjmové podmínky na západním a východním Slovensku.


obrázek

▲ mapa č. 2 - Footprint TurkmenAlem52E/MonacoSAT, East beam (mapy: MonacoSAT)

Třetím svazek oznamený MENA (Middle East + Nord Africa) je určen pro pokrytí Středního východu a severní Afriky. V hlavní zóně bude EIRP dosahovat hodnoty kolem 51 dBW. Střední Evropa je mimo hlavní zóny pokrytí.




obrázek

▲ mapa č. 3 - Footprint TurkmenAlem52E/MonacoSAT, MENA beam (mapy: MonacoSAT)

Vybrané parametry TurkmenAlem52E/MonacoSAT

plánovaná pozice: 52°E
výrobce satelitu: Thales Alenia Space
počet transpondérů v Ku pásmu: 38
pokrytí: Turkmenistán, Evropa, Asie, Afrika
očekávaná životnost: 18 let

redakce





Reklama




Vybrané články