Quantcast

Ariane 5 vynesla satelity Thor 7 a Sicral 2

| Tisk

Nosná raketa Ariane 5 vynesla do vesmíru dva telekomunikační satelity - Thor 7 a Sicral 2. První z nich bude zajímavý pro diváky ve střední Evropě.

Raketa Ariane 5 odstartovala z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany dnes, v neděli 26.4.2015. Na palubě měla satelity Thor 7 pro norského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) a italsko-francouzskou vojenskou družici Sicral 2. Start proběhl bez problémů. V době vydání článku ale ještě mise Ariane 5 neskončila.

Thor 7

Kosmický aparát Thor 7 je druhým satelitem Arianespace, který byl vynesen pro norského satelitního operátora TSBc, po družici Thor 6 v říjnu 2009. Nový satelit byl zhotoven společností Space Systems / Loral na bázi platformy LS-1300. Při startu satelit vážil 4600 kg. Thor 7 je vybaven celkem 21 aktivními transpondéry v Ku pásmu (11 pro střední a východní Evropu, dalších 10 je záložní kapacita pro Thor 5 a Thor 6) a dále 25 transpondérů v Ka pásmu. Satelit bude sloužit na pozici 0,8°W, tedy na stejné lokaci, kterou využívají Thor 5 a Thor 6.

Thor 7 bude poskytovat přenos televizních a rozhlasových služeb ve střední a východní Evropě. Kapacita v Ka pásmu poslouží pro širokopásmovou komunikaci pro námořní průmyslu spolu se spot beamy pokrytí evropské vody.

Očekávaná životnost satelitu je 15 let.


obrázek

▲ mapa č. 1 - Předběžný footprint Thor 7, Ku pásmo

Kapacita v Ku pásmu bude pokrývat celou střední a východní Evropu, kde pro příjem bude postačovat parabola malých rozměrů (cca 60 cm). Kapacitu mohou využít stávající provozovatelé DTH platforem na satelitu Thor 5 a Thor 6.


obrázek

▲ mapa č. 2 - Předběžný footprint Thor 7, Ka pásmo (spot beamy)


obrázek

▲ mapa č. 3 - Předběžný footprint Thor 7, Ka pásmo (směrovatelný svazek)

vybrané parametry - Thor 7

plánovaná pozice: 0,8°W
výrobce satelitu: Space Systems/Loral
platforma: LS-1300
počet transpondérů - Ku pásmo: 21
počet transpondérů - Ka pásmo: 25
očekávaná životnost: 15 let

Sicral 2

Druhým pasažérem Ariane 5 byl telekomunikační satelit Sicral 2. Jde o italsko-francouzskou vojenskou družici, další po Athena-Fidus, vynesenou v únoru 2014.

Sicral 2 zhotovila a dodala společnost Thales Alenia Space na bázi platformy Spacebus 4000 B3. Družice pro startu vážila 4.400 kg a je vybavena UHF a SHF transpondéry. Očekávaná životnost je 15 let.

Sicral 2 bude sloužit pro strategickou a taktickou komunikaci francouzských a italských ozbrojených sil a také bude poskytovat další kapacitu pro země NATO.



Sicral 2 je v pořadí 141. satelit zhotovený společností Thales Alenia Space a vynesená Arianespace.

vybrané parametry - Sicral 2

výrobce satelitu: Thales Alenia Space
platforma: Spacebus 4000 B3
transpondéry - pásmo: UHF, SHF
očekávaná životnost: 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články