Quantcast

Falcon 9 vynesl satelity ABS 3A a Eutelsat 115 West B

| Tisk

Nosná raketa Falcon 9 vynesla do vesmíru dva nové telekomunikační satelity - Eutelsat 115 West B pro francouzského satelitního operátora Eutelsat a ABS 3A pro Asia Broadcast Satellite (ABS). Oba satelity mají společnou inovaci - jde o plně elektrické satelity. Pro diváky ve střední Evropě bude zajímavý jen satelit ABS 3A.

Raketa Falcon 9 odstartovala dne 1. března 2015 v 22:50 EST (3:50 UTC dne 2.3.2015) z misu Cape Canaveral. 35 minut po startu došlo k separaci Falcon 9 od satelitu Eutelsat 115 West B. Telemetrií byl následně přidat a zpracován v řídícím centrum v El Segundo v Kalifirnii.

Eutelsat 115 West B

Eutelsat 115 West B je první plně elektrický satelit Eutelsatu, který bude uveden do provozu v letošním roce. V nadcházejících dnech bude elektrickým pohonným systémem nasměrována na potřebnou pozici. Manévry potrvají zhruba 8 měsíců. Po tomto období bude satelit uveden do komerčního provozu. Pravidelný provoz satelitu je naplánován na listopad 2015.

Družice Eutelsat 115 West B bude pracovat na pozici 114,9°W a rozšíří pokrytí Eutelsatu Z Aljašky a Kanady až do Jižní Ameriky s jedinečným pokrytím přes Galapágy a Velikonoční ostrov. Satelit poskytne novou satelitní kapacitu pro rostoucí požadavky trhů - datové, mobilní služby, video a vládní aplikace.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Předběžný footprint Eutelsat 115 West B, C pásmo

V Ku pásmu bude kosmický aparát vybaven 3 fixními svazky s pokrytím Ameriky od Aljašky po Patagonii, poskytne optimalizované regionální pokrytí Kanady, Mexika a Jižní Ameriky pro datové služby, včetně širokopásmového přístupu na internet, vládní připojení a podnikové sítě. Video služby budou zahrnovat příležitostné využití (SNG), DTH a DTT.


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Předběžný footprint Eutelsat 115 West B, Ku pásmo, pokrytí 1

Semi-hemispheric beam v C pásmu poskytne přelomové pokrytí od Aljašky do Peru. Pokrytí bude optimalizováno pro služby, včetně video distribuce, mobilitu, mobilní páteřní a vládní služby.



obrázek

▲ Mapa č. 3 - Předběžný footprint Eutelsat 115 West B, Ku pásmo, pokrytí 3

Výrobcem satelitu je společnost Boeing Defence and Space a půjde první zcela elektrický satelit ve flotile Eutelsatu. Jeho revoluční konstrukce výrazně sníží hmotnost satelitu při startu při zachování výkonu užitečného zatížení, čímž více více efektivnějším řešením pro zákazníky.



obrázek

▲ Mapa č. 4 - Předběžný footprint Eutelsat 115 West B, Ku pásmo, pokrytí 4

Eutelsat 115 West B bude vybaven 12 transpondéry v C pásmu a 34 v Ku pásmu, resp. 24 a 41,5 transpondéry v C a Ku v ekvivalentu 36 MHz jednotek.

ABS 3A

Druhým pasažérem nosné rakety Falcon 9 byl telekomunikační satelit ABS 3A pro asijského operátora Asia Broadcast Satellite. Družice bude zajímavá pro diváky ve střední Evropě - satelit bude umístěn na pozici 3°W a pokrývat Ameriku, Evropu, Afriku a Střední východ.



obrázek

▲ Mapa č. 5 - Předběžný footprint ABS 3A, Ku pásmo, svazek Amerika

ABS 3A je vybaven 24 transpondéry se šířkou pásma 72 MHz a stejným počtem transpondérů a stejnou šířka i v Ku pásmu. V C i Ku pásmu bude satelit používat lineární polarizaci (horizontální, vertikální).



obrázek

▲ Mapa č. 6 - Předběžný footprint ABS 3A, Ku pásmo, svazek Evropa

V Ku pásmu bude poskytovat celkem 4 svazky pokrytí - Evropa, MENA (Střední východ + severní Afrika), SAF (Jižní Afrika), Amerika. Pro C pásmo budou k dispozici 3 svazky - Global, East Hemi a West Hemi.



obrázek

▲ Mapa č. 7 - Předběžný footprint ABS 3A, Ku pásmo, svazek MENA (Střední východ + severní Afrika)



obrázek

▲ Mapa č. 8 - Předběžný footprint ABS 3A, Ku pásmo, svazek SAF (jižní Afrika)

ABS 3A je určen k distribuci televizních programů, internetových služeb a námořní komunikace. ABS 3A je revoluční satelit 702SP s inovativním designem, který má mít dopad na průmysl. Je lehčí a menší než konvenční satelity v důsledku použití plně elektrického pohonného systému a umožnil efektivnější start. Satelit zhotovila společnost Boeing Space Systens International.



obrázek

▲ Mapa č. 9 - Předběžný footprint ABS 3A, C pásmo, svazek východní (East Hemi)




obrázek

▲ Mapa č. 10 - Předběžný footprint ABS 3A, C pásmo, svazek západní (West Hemi)


obrázek

▲ Mapa č. 11 - Předběžný footprint ABS 3A, C pásmo, svazek globální (Global)

ABS 3A je prvním ze dvou satelitů plánovaných ABS pro letošní rok. Další kosmický aparát ABS 2A bude vynesen během čtvrtého kvartálu 2015 a bude používat stejné inovace.

redakce





Reklama




Vybrané články