Quantcast

Proton vynesl satelit Astra 2G

| Tisk

Nosná ruská raketa Proton s horním stupněm Breeze M vynesla do vesmíru nový telekomunikační satelit Astra 2G lucemburského satelitního operátora SES (Astra). Start proběhl podle plánu 27.12.2014 ve 22:37 hodin našeho času z odpalovací rampy 200 v kosmodromu Bajkonur (Kazachstán). Dne 28.12.2014 v 7:49 hodin našeho času došlo k separaci satelitu od horního stupně Breeze M a umístění satelitu na cílovou orbitální dráhu.

Přímý přenos startu rakety Proton bylo možné sledovat na webu a také v HD rozlišení na satelitním systému Astra na pozici 19,2°E na programové pozici ASTRA 2G Launch.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Footprint Astra 2G, Europe beam, Ku pásmo

Satelit Astra 2G zhotovila a dodala společnost Airbus Defence and Space. Astra 2G je založena na vysoce spolehlivé platformě Eurostar E3000. Satelit při startu vážil 6 tun. Očekávaná životnost družice je 15 let.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Footprint Astra 2G, UK beam, Ku pásmo

Astra 2G bude sloužit na pozici 28,2°E/28,5°E, odkud bude poskytovat další generaci vysílacích a širokopásmových služeb v Evropě, Středním východě a Africe. Satelit je vybaven 62 transpondéry v Ku pásmu a 4 v Ka pásmu.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Footprint Astra 2G, West Africa beam, Ku pásmo

Astra 2G je v pořadí 24. satelitem SES, který byl vynesený ILS Proton a devátou družicí Eurostar ve flotile SES. Další tři kosmické aparáty SES na bázi platformy E3000 jsou v současné době ve výrobě.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Footprint Astra 2G, Europe beam, Ka pásmo

Nový satelit Astra 2G bude vybaven celkem 4 svazky pokrytí (tři v Ku a jeden pro Ka pásmo). Pro pokrytí Evropy bude určen Europe beam (svazek Evropa) s pokrytím velké části Evropy, včetně České republiky a Slovenska, kde pro příjem bude postačovat parabola od průměru cca 60 cm. I na této Astře nebude chybět UK beam (britský svazek) určený pro pokrytí britských ostrovů. Pro západní část Afriky je určen svazek West Africa beam. Pro Ka pásmo bude Astra 2G mít k dispozici jeden svazek - Europe Interconnect Ka-Band Beam.



Vybrané technické parametry:

satelit: Astra 2G
plánovaná pozice: 28,2°E/28,5°E
nosná raketa Proton
výrobce satelitu: Airbus Defence and Space
počet transpondérů: 62 (Ku pásmo), 4 (Ka pásmo)
šířka pásma transpondérů (Ka): 250, 500, 600 MHz)
pokrytí: západní Afrika, Evropa
očekávaná životnost: 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články