Quantcast

Skylink testuje kódování v DVB-T ve spolupráci s PDTV

| Tisk

logo Operátor největší tuzemské satelitní platformy Skylink ve spolupráci se společností Prague Digital TV (PDTV) spouští technické testy distribuce kódovaných televizních programů v DVB-T. Testy probíhají na území Prahy a okolí v rámci Regionální sítě 4 (RS4). Den nebyl vybrán náhodou. Dnes 11.11.2015 uplynuly 4 roky od ukončení přechodu z analogového na digitální vysílání v ČR.

Cílem testovacího vysílání je ověření technické kompatibility koncových zařízení na trhu. Kryptovaný signál je možné přijímat na televizorech a přijímačích s DVB-T tunerem vybavených CI slotem pro vložení dekódovacího modulu Irdeto s dekódovací kartou Skylink.

Regionální síť 4 je šířena z vysílačů Praha - Strahov, Praha - Zelený pruh a Praha - Ládví. Vysílače pracují na K46 (674 MHz) v rámci jednofrekvenční SFN sítě. RS4 svým signálem pokrývá hlavní město a část středních Čech.

logo RS4 aktuálně šíří tyto FTA programy (vše MPEG-2/SD):

- Praha TV
- KinoSvět
- Retro Music Television
- Slušnej kanál
- TV Regina
- Harmonie TV
- Rádio Dechovka
- Český Impuls

Vedle FTA programů jsou nyní šířeny i dvě zakódované stanice:

- JOJ Cinema (MPEG-2/SD)
- Filmbox Family (MPEG-4/SD)



Majitelé aktivních dekódovacích karet Skylink, kteří jsou v dosahu signálu pozemního multiplexu RS4, se tímto nabízí možnost otestovat svoji "satelitní" přístupovou kartu v dekódování dvou filmových programů v pozemní televizi.

Testy kódovaných programů operátora platformy Skylink budou v DVB-T trvat přibližně tři měsíce. Po tuto dobu budou divákům na klasickou pozemní anténu dostupné dva kryptované programy JOJ Cinema a Filmbox Family. Programy budou dostupné divákům s aktivní kartou Skylink zcela zdarma. Podmínkou je přihlásit se k technickému testu vyplněním formuláře na této stránce: http://www.skylink.cz/test-kodovaneho-vysilani a nacházet se v dosahu signálu RS4.

Je třeba zdůraznit, že Filmbox Family bude využívat úspornější formát MPEG-4 (H.264/AVC) a pro příjem je nutný televizor nebo set top box, který tento formát podporuje. Obě stanice Filmbox Family a JOJ Cinema jsou zakódované systémem Irdeto (pouze CAID 0624). Pro příjem je tedy nutná nejenom karta Skylink ale i dekodér podporující tento systém podmíněného přístupu.

Organizátoři technického testu zvou k účasti technickou veřejnost. Své poznatky z příjmu mohou účastníci testů a čtenáři webu parabola.cz zveřejnit v diskusním fóru na této stránce: http://www.parabola.cz/forum/topic-86979/ .

redakce





Reklama




Vybrané články