Quantcast

Je kabelová televize drahá? (II)

| Tisk

Je kabelová televize drahá? (II)

V prvním dílu článku o kabelové televizi jsme se Vám popsali situaci s kabelovou TV v České republice, rozdíly cen, cenové nabídky kabelových operátorů i současnou situaci, kdy jednotlivá družstva či společenství vlastníků domů či bytů zvažuje, zda se dům/bytovka vrátí k běžným terestrickým anténám.

Kabelová televize je drahá, má individuální divák jinou možnost?
'Kabelovka' přinesla divákům vedle možností příjmu běžných terestrických televizních programů i možnost příjmu dalších TV stanic, obvykle dostupných až v rozšířené nabídce. Kabelovka nejsou jenom TV stanice - kabelovka umožňuje přijímat i několik rozhlasových stanic v dobré kvalitě. V některých městech je kabelovka rozšířena i o telefonii a o rychlý internet.

Při případném zrušení příjmu programů z kabelové TV může individuální divák (pokud se dům, či družstvo, či společenství vlstníků nedomluví jinak) opět instalovat několik terestrických antén pro příjem všech pozemních programů (pokud je to technicky možné). V ideálním případě by postačila jedna jediná, která by byla nasměrována na nejbližší vysílač. Praxe však ukazuje, že je zapotřebí antén hned několik (pásma UHF, VHF). Navíc se stává, že ne všechny české programy jsou vysílány ze stejného vysílače a proto je nutné volit anténu (či antény) další.

PŘÍJEM TV/R PROGRAMŮ
V případě nekvalitního příjmu TV programů z pozemních vysílačů může divák příjem kombinovat s příjmem českých a slovenských TV a R programů ze satelitu. Programy jsou vysílány na družici EuroBird1 (pozice 28.5E), na kmitočtech 12,607 /Czech Link/ a 12,643 GHz /Slovak Link/ (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). Ve zmíněných paketech jsou vysílány celoplošné stanice ve kterých ovšem chybí české a slovenské TV Nova a JOJ. Příjem je tak potřeba kombinovat s terestrickým signálem. Vše, co je třeba pro příjem českých a slovenských stanic, jsme již podrobně několikrát na stránkách Parabola.cz popisovali. Připomeňme, že většina TV programů je kódována systémem CryptoWorks, takže vedle dekodéru CryptoWorks je zapotřebí i dekódovací karta (jednorázová platba).

Tak, aby měl divák skutečně adekvátní náhradu příjmu za kabelovku, je zde ještě možnost příjmu dalších českých a slovenských programů ze satelitu - UPC Direct. Služba UPC Direct je vysílána na družici Astra (pozice 19.2E) a obsahuje některé programy, které jsou vysílány v kabelových sítích v ČR i na Slovensku v rozšířených nabídkách (Eurosport CZ, Galaxie sport, Hallmark, Stanice O, MTV, VH1, Discovery Channel, Animal Planet, Spektrum, HBO, Private Gold). Vzhledem k tomu, že UPC Direct je služba placená, je zapotřebí platit pravidelný měsíční poplatek (nejméně 555,-Kč/měsíc za základní nabídku, příplatky za prémiové kanály HBO a Private Gold).

V případě pořízení vlastního satelitního kompletu může divák přijímat v digitálu několik stovek TV a R programů.

PŘÍJEM INTERNETU
Téma do diskuse je také náhradní připojení k internetu. Připojit k internetu se můžeme dnes i pomocí satelitu. Existují připojení jednosměrné (data ze satelitu k uživateli) a obousměrné. Cenově příznivé jsou nabídky jednosměrného satelitního internetu. K tomuto druhu připojení je zapotřebí ještě jiný typ připojení, kterým budou proudit data od uživatele k serveru (nejčastěji tedy kombinované s běžným telefonickým připojením).

Obousměrné satelitní připojení bylo možné v minulosti pořídit za několik desítek tisíc Kč měsíčně. Od poloviny loňkého roku přišla společnost Contactel se zajímavou nabídkou oboustranného satelitního připojení. I tak je zatím cenová nabídka pro obyčejného smrtelníka příliš vysoká (několik tisíc Kč/měsíc).



ZÁVĚR
Provozovatelé kabelové TV stále zdražují a navíc tato možnost není určena pro většinu diváků. Na druhou stranu (pokud je v konkrétní oblasti tato možnost) jejich cenová nabídka je stále nejvýhodnější. Rozšířenou nabídku kabelové TV můžeme pořídit za cca 400Kč, obdobnou satelitní až za cca 555,-Kč. Internet přes kabelovou TV se pohybuje v cenách od 1000,-Kč, satelitní obdoba za ceny několika tisíc Kč.

V článku jsme pouze nastínili alternativy k příjmu programů a služeb kabelové TV, protože konkrétní situace vyžaduje vždy konkrétní řešení.
Satelitní nabídka, která se dá s kabelovou porovnávat, je dražší, ale poskytuje možnosti příjmu nejvíce TV a R programů a dalších služeb. Přijímací sestavu si může divák vylepšit i o příjem programů z dalších družic (natáčcí zařízení, přístupové karty). Divák tak může přijímat několik stovek (!) televizních a rozhlasových programů z orbitu ze kterých si skutečně vybere každý.

Další porovnání a diskuze k uvedenému tématu necháme na čtenářích našeho serveru...

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články