Quantcast

Multiplex 2 končí na vysílačích Buková hora a Jedlák, přeladění PS12

| Tisk

logo Přijímáte televizní programy z vysílače Ústí nad Labem - Buková hora nebo Chomutov - Jedlák? V takovém případě se Vás mohou týkat některé z chystaných změn v pozemním vysílání. Dojde k ukončení multiplexu 2 a také přeladění PS12 na finální kmitočet.

V souladu s plánem dojde v úterý 21. července 2020 ve 23:59 hodin k ukončení provozu původního DVB-T multiplexu 2 s hlavními programy komerčních vysílatelů - TV Nova, Nova Cinema, TV Prima, Prima COOL a TV Barrandov z vysílačů Buková hora a Jedlák. Konec této vysílací sítě z uvedených vysílačů se především dotkne těch diváků uvedených stanic, kteří zatím "neupgradovali" na druhou generaci pozemního vysílání (DVB-T2) - pro sledování nového vysílání je nutný novější televizní přijímač, případně externí set top box s podporou DVB-T2 a kodeku HEVC, ideálně s českou certifikací "DVB-T2 ověřeno".



Druhou významnou změnou bude přeladění přechodové DVB-T2 sítě PS12 (přechodový multiplex 12) na obou zmíněných vysílačích z K31 na K38, což bude definitivní kmitočet finálního DVB-T2 multiplexu 22 v ústeckém regionu. Výjimkou bude vysílač Ústí nad Labem - Buková hora, která bude mít v provozu PS12 současně s finálním DVB-T2 multiplexem 22 až do 3. srpna 2020. Souběžný provoz přechodové (PS12) a finální sítě (multiplex 22) bude zaveden kvůli postupnému přelaďování společných televizních antén ze strany anténářských firem, které proběhne v období od 22. července do třetího srpnového dne. Diváci si tedy budou muset přeladit své přijímače i v případě, pokud již DVB-T2 vysílání z uvedených vysílačů přijímají.

Vypínání starých DVB-T sítí, přechodových DVB-T2 multiplexů a zapínání finálních multiplexů souvisí s postupným přechodem České republiky na nový vysílací standard DVB-T2 a nutnosti uvolnění 700 MHz pásma pro rozvoj mobilních sítí páté generace (5G). Pro televizní vysílání zůstanou v pásmu UHF jen kanály 21 až 48.

redakce





Reklama




Vybrané články