Quantcast

Změny na vysílačích Cheb a Jáchymov: Konec muxu 2, přeladění PS12

| Tisk

logo Ve středu 8. července 2020 končí na vysílačích Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec starý DVB-T multiplex 2 s komerčními programy vysílatelů Nova, Prima a Barrandov - konkrétně stanic TV Nova, Nova Cinema, TV Prima, Prima COOL a TV Barrandov. Od 9.7. mohou diváci z těchto vysílačů sledovat PS12 z nové vysílací frekvence.

Podle již tradičního schématu ukončí společnost České Radiokomunikace (ČRa) provoz původního multiplexu 2 ve standardu DVB-T z vysílačů Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec na K35. Stane se tak ve středu 8. července 2020 ve 23:59 hodin.

Druhá změna se dotkne diváků druhé generace pozemního vysílání (DVB-T2), kteří sledují programy jednoho z těchto dvou vysílačů. Krátce po půlnoci 9. července 2020 dojde k přeladění přechodového DVB-T2 multiplexu 12 (PS12) z dočasného kanálu (K31) na finální (K38). Tato změna bude u diváků vyžadovat přeladění televizorů či set top boxů na nový 38. kanál. V některých případech bude nutné upravit i přijímací antény - rozšíření o kanálovou propust na K38.

Společnost ČRa změnami v západních Čechách zahájí restart přechodu na druhou generaci terestrického vysílání. Přechod na nový vysílací standard byl v Česku spuštěn v listopadu 2019 a měl skončit na konci června 2020. Z důvodu pandemie způsobené koronavirem COVID-19 byl přechod na DVB-T2 v březnu zastaven.



Přechod na DVB-T2 souvisí s nutností uvolnění 700 MHz pro rychlé mobilní sítě páté generace (5G). Pro televizní vysílání budou v pásmu UHF sloužit už jen kanály 21 až 48.

Pro příjem DVB-T2 je nutný televizor nebo set top box s podporou DVB-T2 a kodeku HEVC (H.265).

redakce





Reklama




Vybrané články