Quantcast

5G Broadcast se vrací. Testuje se z vysílačů v Praze

| Tisk

logo Distribuci televizního a rozhlasového vysílání v novém vysílacím standardu 5G je opět možné naladit v Praze a okolí. Společnost České Radiokomunikace zahájila druhou fázi testů 5G Broadcast.

Vysílání v 5G Broadcast umožní divákům sledovat televizi ve vysoké kvalitě prostřednictvím chytrých telefonů a tabletů, například na cestách, a to bez potřeby využití mobilních dat.

Vysílání pomocí technologie 5G Broadcast se kromě Česka testuje i v dalších zemích Evropy, například v Německu, Rakousku nebo Itálii. V průběhu olympiády v Paříži v příštím roce plánuje využití vysílání v 5G Broadcast i Francie.

V testování nových technologií v televizním vysílání jsme tradičním lídrem a tuto pozici potvrzujeme i v případě technologie 5G Broadcast,“ říká Miloš Mastník, generální ředitel Českých Radiokomunikací.

Vysílání v 5G dokáže přinést divákům jejich oblíbené pořady do mobilních telefonů a nebo tabletů bez toho, aby museli používat mobilní data, je hospodárnější a ekologičtější než dosavadní technologie,“ doplňuje Miloš Mastník.

Pro potřeby testů 5G Broadcast používá společnost dvou pražské vysílače - Žižkov a Strahov. Vysílání poběží v rámci jednofrekvenční sítě (SFN), v případě Žižkova se stejným výkonem, jako nyní běží vysílání v DVB-T2.

Účelem testu je ověřit pokrytí signálem v Praze a možnosti mobilního příjmu TV vysílání a nastavení různých modulačních schémat pro zajištění optimálních vysílacích parametrů.



Společnost chce během aktuálního testovacího vysílání získat praktické poznatky o dostupné technologii, parametrech při využití jednofrekvenční sítě a porovnat pokrytí s předchozím testem z roku 2022, kdy se vysílalo jen ze Žižkovské vysílače.

Technické údaje:

Lokalita testovacího vysílání: Praha město a Praha Strahov
Kmitočet: 746 MHz (CH55) - v duplexní mezeře pásma 700 MHz
Vyzářený výkon ERP: 32 kW (Praha - město) a 2 kW (Praha - Strahov)
Šířka kanálu: 8MHz
Polarizace: vertikální (obě lokality)

redakce





Reklama




Vybrané články