Quantcast

Netsystem - Internet přes satelit zdarma..

| Tisk

Služby satelitního připojení na internet lze rozdělit na jednosměrné a obousměrné. Obousměrné připojení vyžaduje na straně klienta zařízení schopné vysílat i přijímat data prostřednictvím satelitu. Vzhledem k technologické náročnosti takového vybavení a z ní vyplývající vysoká cena není zatím tato varianta ekonomicky únosná a ani není ve větším měřítku nabízena.

Proto jsou běžně poskytované služby satelitního připojení internetu jednosměrné. Data směrem k uživateli se přenášejí přes satelit a v opačném směru se využívá existující připojení k internetu, např. modemové, ISDN, bezdrátové, apod. Často se dá nalézt výhodná varianta, např. určitý typ bezdrátového připojení, u kterého se platí pouze za přenesená data. V tomto případě zaplatíme pouze za nízké množství vysílaných dat a příjem dat (jejichž množství je většinou vyšší), můžeme mít v určitém případě zdarma.
Požadavky uživatele a potvrzovací pakety proudí do internetu např. přes modem (stačí malá rychlost) a data (WWW stránky a soubory) zpět k uživateli přes satelit potenciálně podstatně vyšší rychlostí. Platí tedy, že po celou dobu je třeba být připojen k internetu. Tento režim bývá označován jako online. Někteří provozovatelé navíc nabízejí funkci přenosu dat offline, kde je možné si "objednat" soubor, a ten pak stahovat bez nutnosti být připojen k internetu.

Pokud jde o vybavení na straně uživatele, kromě zmíněného připojení k internetu je třeba osobní počítač vybavit DVB PCI kartou. Vhodná je například karta Galaxis DVB Sat, která obsahuje digitální satelitní přijímač televize a internetových dat. Stejné možnosti nabízejí i karty TechniSat DVB SKY STAR1 a SKY STAR2, stejně jako Galaxis dostupné i na českém trhu. Karty je možné doplnit i o přídavné zařízení pro příjem kódované TV. Karty mají podobné funkce jako digitální satelitní přijímač a navíc umožňují nahrávat TV pořady na harddisk PC. Karta Technisat SKY STAR 2 je navíc nabízena i u nás ve spolupráci s provozovatelem Europe Online za zajímavou cenu včetně předplatného služby připojení na internet na jeden rok.
Pro příjem TV i dat je samozřejmě nutná i satelitní anténa s konvertorem, nasměrovaná na příslušnou družici (většinou Astra 1).

Pozornost si zaslouží přenosová rychlost. Služby satelitního internetu využívají zpravidla celý satelitní transpondér, který má přenosovou rychlost přibližně 34 Mbitů/s (při SR 22000 a FEC 5/6). Jedná se však o sdílený kanál všemi současně pracujícími uživateli a přenosová rychlost pro každého z nich tedy bude jen nepatrným zlomkem zmíněné rychlosti. V praxi lze očekávat rychlost maximálně v řádu stovek kilobitů za sekundu v online režimu.
Nejznámější služby satelitního připojení k internetu jsou Europe Online a Starspeeder. Tyto služby jsou placené. Existuje však služba Netsystem, která je poskytována zcela zdarma.
hlavní ovládací panel portálu Netsystem; v dolní části video-reklama
Obr.č.1 - Hlavní ovládací panel portálu Netsystem; v dolní části video-reklama


Netsystem

Služba Netsystem stejnojmenné italské společnosti je vysílána na družici Astra 1G, kmitočet 12 721 MHz, polarizace horizontalní, FEC 5/6, SR 22000.
Je poskytována zdarma, na oplátku však k uživateli provozovatel vysílá reklamy ve formě malého okénka s videem, které je na obrazovce stále na popředí. Pro plné využití služby je zapotřebí se zaregistrovat a nainstalovat potřebný software, dostupný opět zdarma. K dispozici jsou následující funkce:

Online přístup k internetu
Tento způsob je vlastně zrychlením existujícího připojení k internetu. Data se odesílají přes modemové spojení, příjem se děje pomocí satelitu. Služba Netsystem využívá technologie VPN, a uživatel tak není omezen jen na protokoly HTTP a FTP. Vzhledem k relativně velkému zpoždění satelitního přenosu je vhodné použít některý z download akcelerátorů (Flashget apod.) Ze stejného důvodu však takové připojení není příliš vhodné pro běžné prohlížení internetových stránek. Naštěstí lze "za chodu" satelitní připojení aktivovat/deaktivovat bez nutnosti opětovného připojení k internetu. Běžně dosahovaná rychlost je 200 - 300 Kbit/s při přenosu větších souborů a většinou se pohybuje blízko horní hranice tohoto intervalu.

Přehled a výběr souborů pro offline download
Obr.č.2 - Přehled a výběr souborů pro offline download

Fast download
Je offline služba, umožňující stahovat soubory bez nutnosti být připojen k internetu. Soubory vybírá provozovatel služby, časový rozpis přenosů souborů je publikován na webovských stránkách. Tyto stránky jsou dostupné rovněž offline. Nejčastěji je nabízen volně šiřitelný software, demoverze her, ovladače k PC periferiím a zvukové soubory MP3. Přenosová rychlost je konstantní, dle souboru 512 nebo 1024 Kbit/s. Třicetimegabajtový soubor lze tak stáhnout za 8 resp. 4 minuty.

Webcasting
Je služba offline přenosu webovských stránek. Uživatelé hlasují, o které stránky mají zájem a ty nejatraktivnější pak společnost zpřístupní offline. Software Netsystem Webcast na straně klienta průběžně ukládá vysílané soubory na pevný disk počítače a umožňuje je kdykoliv prohlížet.



Web TV
WebTV je vysílání TV programů prostřednictvím internetových dat ve formátu Windows Media. K dispozici jsou TV programy Trend, Gamewatch, Sport a TV Rouge. Vysílání lze sledovat v internetovém prohlížeči. Kvalita obrazu i zvuku je nízká (přenosová rychlost cca 290 Kbit/s).

News
Jedná se zpravodajský portál zahrnující TV kanál News a zpravodajství v textové formě, v italském jazyce. Vše je dostupné offline, stačí mít spuštěn internetový prohlížeč.

Služba News; uprostřed zpravodajský TV kanál
Obr.č.3 - Služba News; uprostřed zpravodajský TV kanál

Závěr
Jednosměrné satelitní připojení je technicky na vysoké úrovni, nicméně vysoké ceny pronájmu satelitních transpondérů neumožňují provozovatelům přidělit a garantovat uživateli vysokou přenosovou rychlost. Přesto naměřená rychlost 200 - 300 Kbit/s online režimu je velmi dobrá, zejména v porovnání s modemovým připojením a představuje tak elegantní zrychlovač internetového připojení pro stahování větších souborů.. Služba offline download je zajímavá, jako určitý nedostatek však spatřuji, že soubory nelze individuálně objednávat a je nutné vybírat z aktuální nabídky. Uvážíme-li však, že tato služba je poskytována zdarma, lze ji majitelům DVB karet jednoznačně doporučit.

František Boček

www.





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články