Quantcast

119 zpravodajských kanálů v Evropě

| redakce | tisk

Podle Evropské audiovizuální observatoře je nyní v Evropě 119 zpravodajských kanálů a jejich počet se od roku 2005 zdvojnásobil. Pouze sedm z uvedených programů vysílá ještě v analogovém přenosu. Více než 10 let vysílá pouze 28 zpravodajských evropských stanic.

Zpravodajské a informační kanály jsou šířeny prostřednictvím satelitu, kabelu a ADSL.

Některé programy jsou k dispozici také na mobilních telefonech prostřednictvím specifických aplikací pro iPhone - BBC World News, Al Jazeera, Sky News, France 24 a BFM TV.

Ze statistik dále vyplývá, že 33 zpravodajských kanálů je veřejnoprávních, což je zhruba 1/3 a také 5 procent z celkového počtu evropských kanálů. Zpravodajské kanály vysílají ve 26 různých jazycích. Nejvíce jich je v angličtině (16), italštině, arabštině a turečtině (11), němčině (10) a francouzštině (9).

Domácností, které používají IPTV, mají k dispozici v průměru 21 zpravodajských kanálů. Ve Francii je průměrně 51 kanálů v Německu 33, a 31 v Británii, 30 v Itálii, Nizozemsku a ve Flandrech v Belgii.

Výrobní náklady kanálu je vysoká, naopak sledovanost je obecně nízká (2 až 3 procenta). V důsledku toho mnoho z těchto kanálů je vyroben před veřejnoprávních televizních kanálů. Existuje pouze 15 firem, které vyrábějí zpravodajské kanály.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články