Quantcast

DVB-T může přijímat 95% obyvatel Česka

| redakce | tisk

Digitální pozemní vysílání (DVB-T) může již přijímat téměř 95 procent obyvatel České republiky. Naopak analogové TV vysílání jednoho ze čtyř programů nemůže sledovat více než polovina obyvatel ČR. Nejčastěji jde o program ČT2, který se vypíná kvůli uvolnění kmitočtů pro nově vznikající sítě.

Podle Rostislava Starého, mluvčího projektu digitalizace, je Česko jedním z lídrů v zavádění zemského digitálního vysílání ve střední a východní Evropě.

V Česku jsou v provozu čtyři DVB-T sítě. První z nich je veřejnoprávní s programy ČT a Českého rozhlasu s pokrytím 95%. Druhý je provozován společností České Radiokomunikace (ČRa) a obsahuje stanice Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov s pokrytím 65%. Třetí síť provozuje společnost Czech Digital Group (CDG) s programy Z1, Public, Rádio Proglas. V Praze navíc s kanály Prima HD a TV Noe. Tato síť pokrývá 55% území.

Čtvrtý multiplex provozuje společnost Telefónika O2 a mohou je přijímat domácnosti v Praze, Brně a Ostravě. Signál je dostupný na 26,6 procentech obyvatel ČR.

Přechod na digitální terestrické vysílání by měl v Česku skončit až na výjimky k 11.11.2011.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články