Quantcast

Asia TV - první kanál v Ku pásmu na NSS 12

| Martin Vyleťal | tisk

Nový telekomunikační satelit NSS 12 na orbitální pozici 57 stupně východně již šíří první program v Ku pásmu, který je možné přijímat ve střední Evropě - tedy v České republice a na Slovensku.

V Ku pásmu se objevil test kanál Asia TV, který většinou obsahuje test kartu stanice, občas demo spot této televize - dokonce je vidět menu přístroje ze kterého se smyčka odbavuje! Vysílání je volné, takže je dostupné všem zájemcům, kteří chtějí i vyzkoušet příjem kanálu z pozice 57°E.

Asia TV - první kanál v Ku pásmu na NSS 12
▲ Asia TV - první kanál v Ku pásmu na NSS 12

technické parametry příjmu:

• NSS 12 (57°E), freq. 11,182 GHz, pol. V, SR 2950, FEC 3/4, DVB-S/MPEG-2, FTA

NSS 12 na pozici 57°E nahradil původní satelit NSS 5. Zpočátku byly převedeny služby z C pásmu. V Ku pásmu se doposud z nového satelitu nic nevysílalo. Před zahájením komerčního provozu se bulharské programy bTV a Radio Bravo přesunuly na konkurenční Intelsat 12 na pozici 45°E.

NSS 12 má celkem 40 transpondérů v C pásmu a 48 v Ku pásmu. Satelit zhotovila společnost Space Systems/Loral (SSL), dceřiná společnost Loral Space and Communications. Satelit má celkem 4 regionální Ku band spot beamy, které pokrývají Střední Východ, Evropu, střední a jižní Asii a poprvé také východní Afriku.

zdroj: tele-sat.info + vlastní zpráva





Reklama




Vybrané články