Quantcast

Internetový satelit Ka Sat s testy na pozici 9E

| redakce | tisk

Ka Sat, satelit francouzského satelitního operátora Eutelsat, je nyní testován na své cílové orbitální pozici 9°E. Všechny systému pracují nominálně. 21. ledna 2011 Astrium, výrobce satelitu, úspěšně dokončil počáteční část manévrů Ka Sat.

Satelit Ka Sat nyní plně ovládá Eutelsat, aby před komerčním uvedením satelitu do provozu byly dokončeny testy a závěrečná validace s pozemní sítí stanic.

Astrium bude i nadále podporovat a monitorovat Ka Sat během jeho více než 15ti leté mise z kontrolního satelitního centra v Toulouse, kde v současnosti monitoruje přes 40 geostacionárních satelitů, včetně 11 družic Eutelsatu.

Bezprostředně po oddělení Ka Sat od rakety Proton Breeze M dne 27. prosince 2010 v dopoledních hodinách v centru Eutelsatu v Rambouillet inspekční tým inženýrů Eutelsatu a Astrium zrealizoval počáteční manévry. Astrium zodpovídal za operace a dynamiku letu a odbornou pomoc. Družice dosáhla geostacionární dráhy dne 2.1.2011, plně rozvinula své solární panely a 4 anténní reflektory. Testy byly úspěšně dokončeny.

Ka Sat zhotovila společnost Astrium na základě objednávky Eutelsatu. Družice na bázi platformy Eurostar E3000 při startu vážila 6.100 kg. Ka Sat je první satelit pro Evropu a země Středomoří plně optimalizovaný pro širokopásmový přístup k internetu, určený pro domácnosti a podniky mimo dosah terestrických sítí. Ka Sat je nejvýkonnějším satelitem na světě s celkovou kapacitou více než 70 Gb/s, 35x více než tradiční satelity s Ku pásmem. Ka Sat bude poskytovat pokrytí Evropy a zemí Středomoří s 82 směrovými svazky v Ka pásmu.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články