Quantcast

TV Nova vítá rozhodnutí poslanců

| redakce | tisk

Poslanci na své 13. schůzi tento týden rozhodli o odkladu projednávání novely zákona o České televizi, podle níž mělo v rozporu s předchozím rozhodnutím zákonodárce z roku 2007 dojít k zachování reklamy na České televizi i po skončení procesu tzv. digitalizace.

TV Nova rozhodnutí poslanců vítá a je připravena neprodleně přikročit k intenzivní diskusi, která by měla otevřít prostor pro přímou participaci TV Nova na financování Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie.

TV Nova se dlouhodobě řadí k významným podporovatelům českého filmového průmyslu a je připravena podílet se na jeho rozvoji v daleko větším rozsahu než doposud, jakmile se prostředky z reklamního trhu vrátí výhradně do rukou soukromých televizí. V návaznosti na úterní rozhodnutí poslanců je TV Nova připravena k okamžité diskusi na téma další participace na financování české filmové a televizní tvorby, a to jak cestou přímé participace na financování Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, či nepřímo financováním projektů v oblasti české filmové a televizní tvorby.

Prostředky získané z reklamy lze dle TV Nova využít i na podporu českého filmu, ale ne prostřednictvím přerozdělování přes Českou televizi, která je majoritně financována z koncesionářských poplatků. V této souvislosti je nutno zdůraznit, že o úplném zrušení reklamy na České televizi k datu ukončení procesu přechodu na zemské digitální televizní vysílání bylo rozhodnuto a v zákoně zakotveno již v roce 2007. Toto rozhodnutí zákonodárců přitom tvořilo v roce 2008 jednu ze stěžejních zákonných podmínek, na základě kterých se TV Nova rozhodla dobrovolně se připojit k procesu digitalizace v souladu s tzv. Technickým plánem přechodu a umožnit tento proces dokončit ještě před vypršením platnosti analogové licence TV Nova.

Vítáme rozhodnutí poslanců a věříme, že stát navrátí prostředky z reklamy zpět do komerční sféry a dostojí tak slibu, ke kterému se před lety i v zákoně zavázal,“ uvádí v této souvislosti generální ředitel TV Nova Jan Andruško. „TV Nova je zároveň připravena intenzivně spolupracovat na zakotvení zákonných podmínek pro její přímou finanční podporu české kinematografie.“

zdroj: TV Nova





Reklama




Vybrané články