Quantcast

Turecká ATV začala testovat ATV HD a A Haber HD

| redakce | tisk

Turecká komerční televize ATV zahájila technické testy dvou programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Na satelitu Türksat 2A byl uveden do provozu DVB-S2 multiplex s testy ATV HD a ATV Haber HD (A Haber HD).

Obě pozice ATV HD a A Haber HD v současné době vysílají testovací promo program. V případě ATV HD zřejmě po zahájení pravidelného HD vysílání půjde o HD mutaci původní televize ATV - tzv. simulcast. Novinkou televize ATV bude vlastní zpravodajský kanál ATV Haber (A Haber) poskytovaný v klasické (SD) i vysokém (HD) rozlišení.

Turecká ATV začala testovat ATV HD a A Haber HD
▲ Turecká ATV začala testovat ATV HD a A Haber HD

DVB-S2 multiplex s kanály ATV HD a A Haber HD se vysílá na satelitu Türksat 2A (42°E) ve východním svazku, což znamená, že pro příjem multiplexu ve střední Evropě je nutná parabola o průměru kolem 120 cm.

Turecká ATV začala testovat ATV HD a A Haber HD
▲ Turecká ATV začala testovat ATV HD a A Haber HD

technické parametry - ATV HD, A Haber HD:

• Türksat 2A (42°E), freq. 11,896 GHz, pol. H, SR 11200, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA

Technická kvalita obou HD testů je velmi dobrá. Vysílání probíhá s datovým tokem obrazu 9,5 Mbit/s při rozlišení 1920x1080 se zvukem v kvalitě 384 kbit/s.

Jak již bylo uvedeno výše A Haber bude vysílat i v SD kvalitě. Promo spot stanice je vysílán ze stejného satelitu a shodného svazku, takže příjmové podmínky jsou podobné jako u DVB-S2 muxu.

technické parametry - A Haber SD:

• Türksat 2A (42°E), freq. 11,791 GHz, pol. H, SR 16000, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, FTA

zdroj: flysat + vlastní zpráva





Reklama




Vybrané články